$pier$ Napisano 31 Grudzień 2007 Autor Napisano 31 Grudzień 2007 Witam !stałem się posiadaczem pasa luftwaffejednak skóra pasa jest bardzo twarda wręcz łamliwa...Czy idzie ją jakoś zmiękczyć i zakonserwować ?Pozatym jak go złożyć ?bo coś nie mogę ]:->
Cyrograf15 Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Skóra to skóra, nie ma specjalnego znaczenia czy to pas, buty czy siodło. Zapraszam do wyszukiwarki > lanolina.Wojtek
Nebelwerfer Napisano 31 Grudzień 2007 Napisano 31 Grudzień 2007 Witam!Oprócz lanoliny proponuję środki do konserwacji skóry dostępne w sklepach jeździeckich.Wpisz w w wyszukiwarkę i coś na pewno znajdziesz.Pozdrawiam!
$pier$ Napisano 1 Styczeń 2008 Autor Napisano 1 Styczeń 2008 ale ta lanolina zmiękczy skórę ?bo przy klamerce jet taka twarda że się łamie a chcę tego uniknąć =]
Gaer Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Jeśli pas jest lekko zakurzony bądź brudnawy, proponuję przemyć go mydłem glicerynowym - chociażby ze wspomnianego wyżej sklepu jeździeckiego. Bardzo dobrze czyści skórę, nic potem nie twardnieje, a nawet trochę zmiękcza... Potem lanolina bądź jakiś jeździecki specyfik.
Cyrograf15 Napisano 1 Styczeń 2008 Napisano 1 Styczeń 2008 Po przemyciu pędzlem na ciepło nanoś lanoline. Tak co kilka dni/tygodni aż uznasz że jest OK. Lanoline można mieszać z terpentyną na ciepło. Uwaga łatwopalne! Na koniec jakiś wosk jeździecki lub zwykła pasta do butów (dla koloru).Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.