Skocz do zawartości

lotnisko

Gość mt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co może kryć ziemia na terenach wokół lotniska zajmowanego w czasie wojny przez Niemców? Samolotu się nie spodziewam, ale ostatnio znalazłem rozkopane skrzynki, to w/g was jest jakiś ślad?
Napisano
jusz kiedys pisalem, ze mozesz poszukac miejsca, gdzie synchronizowano karabiny, nie wiem jak niemcy, ale rosjanie wszystkie wystrzelone luski zakopywali. kilka tysiecy moglo tam by byc. a to spora kasa na zlomie, jak ma sie dojscia do sprzedazy, bo teraz nie latwo sprzedac.
ja np. na takim lotnisku znalazlem w miejscu gdzie byly hangary jakeis swiatelka, i blachy od poszycia samolotow. w miejscu barakow mozesz znalesc lopaty, niezbedniki, miski i inne takie. no i przy stanowiskach dzialek plot kupe lusek i skrzynek.
powodzenia w szukaniu
Napisano
najczęściej w wypadku lotnisk polowych (patrz teren Prus Wschodnich)lotniska nie posiadały betonowych pasów startowych które budowano dopiero w 1944r. Większość z nich były to szkoły Stukasów lub funkcjonowały dla potrzeb stanowisk dowodzenia. Na jednym końcu ppola startowego zazwyczaj znajdowały się stoiska dla samolotów i hangary lekkiej konstrukcji na betonowych podstawach konstrukcje drewniane lub stalowe, a na drugim końcu pola- baraki załogi, kasyna, budynki remontowe i techniczne. Oficerowie zazwyczaj kwaterowali w pobliskich miejscowościach. W rejonie stacjonowania samolotów zazwyczaj znajduje się jedynie sporo śmiecia, w przeciwieństwie do miejsc gdzie kwaterowała załoga. Można tam znaleść niemalże wszystko: od drobnych monet, poprzez duże ilości amunicji, szkło, porcelanę, rzeczy codziennego użytku po elementy uzbrojenia, zapasowe części do karabinów i samolotów. W przypadku wykorzystywania lotnisk w celach ćwiczebno- szkoleniowych znajduje się betonowe bomby w stalowych koszach służące do nauki celnego bardowania celów (przykład Szymany, Gryźliny, Sępopol, Ełk). Pozdrowienia i udanych łowów WR
Napisano
Obok lotnisk istniały też bazy amunicyjne. Ale są to mało atrakcyjne miejsca ze względu na obecność wielkiej ilości odłamków i niebezpiecznych pozostałości. Nic ekstra tam nigdy nie wykryłem.
Napisano
... robi się coraz ciekawiej z tym lotniskiem. Dzięki za informacje!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie