Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Napisano 2 Lipiec 2002 Co może kryć ziemia na terenach wokół lotniska zajmowanego w czasie wojny przez Niemców? Samolotu się nie spodziewam, ale ostatnio znalazłem rozkopane skrzynki, to w/g was jest jakiś ślad?
Frozzer Napisano 2 Lipiec 2002 Napisano 2 Lipiec 2002 jusz kiedys pisalem, ze mozesz poszukac miejsca, gdzie synchronizowano karabiny, nie wiem jak niemcy, ale rosjanie wszystkie wystrzelone luski zakopywali. kilka tysiecy moglo tam by byc. a to spora kasa na zlomie, jak ma sie dojscia do sprzedazy, bo teraz nie latwo sprzedac.ja np. na takim lotnisku znalazlem w miejscu gdzie byly hangary jakeis swiatelka, i blachy od poszycia samolotow. w miejscu barakow mozesz znalesc lopaty, niezbedniki, miski i inne takie. no i przy stanowiskach dzialek plot kupe lusek i skrzynek.powodzenia w szukaniu
Gość Napisano 2 Lipiec 2002 Napisano 2 Lipiec 2002 najczęściej w wypadku lotnisk polowych (patrz teren Prus Wschodnich)lotniska nie posiadały betonowych pasów startowych które budowano dopiero w 1944r. Większość z nich były to szkoły Stukasów lub funkcjonowały dla potrzeb stanowisk dowodzenia. Na jednym końcu ppola startowego zazwyczaj znajdowały się stoiska dla samolotów i hangary lekkiej konstrukcji na betonowych podstawach konstrukcje drewniane lub stalowe, a na drugim końcu pola- baraki załogi, kasyna, budynki remontowe i techniczne. Oficerowie zazwyczaj kwaterowali w pobliskich miejscowościach. W rejonie stacjonowania samolotów zazwyczaj znajduje się jedynie sporo śmiecia, w przeciwieństwie do miejsc gdzie kwaterowała załoga. Można tam znaleść niemalże wszystko: od drobnych monet, poprzez duże ilości amunicji, szkło, porcelanę, rzeczy codziennego użytku po elementy uzbrojenia, zapasowe części do karabinów i samolotów. W przypadku wykorzystywania lotnisk w celach ćwiczebno- szkoleniowych znajduje się betonowe bomby w stalowych koszach służące do nauki celnego bardowania celów (przykład Szymany, Gryźliny, Sępopol, Ełk). Pozdrowienia i udanych łowów WR
Gość Napisano 3 Lipiec 2002 Napisano 3 Lipiec 2002 Obok lotnisk istniały też bazy amunicyjne. Ale są to mało atrakcyjne miejsca ze względu na obecność wielkiej ilości odłamków i niebezpiecznych pozostałości. Nic ekstra tam nigdy nie wykryłem.
Gość Napisano 3 Lipiec 2002 Napisano 3 Lipiec 2002 ... robi się coraz ciekawiej z tym lotniskiem. Dzięki za informacje!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.