matrix14xxx Napisano 21 Grudzień 2007 Autor Napisano 21 Grudzień 2007 WitamZnana i opisana jest zbrodnia w Lesie Skarszewskim(po prawej stronie drogi z Kalisza do Turka)gdzie Niemcy wymordowali więżniów z Kalisza w styczniu 1945r.Nieco dalej,po lewej stronie drogi przed przejazdem wąskotorówki jest w lesie miejsce gdzie Niemcy zamordowali kilkadziesiąt osób w 1940r.Może ktoś zna więcej na temat tej zbrodni?Słyszałem także o zamordowaniu kilkunastu osób w październiku 1939r.w Koninie lub Kole.Też chciałbym poznać więcej na temat tej zbrodni.Pozdrawiam
kondek Napisano 21 Grudzień 2007 Napisano 21 Grudzień 2007 WitamTak dygresja nasuneła mi się do Twojego wątku .Z tego co wiem to sprawiedliwosci dziejowej stało sie zadość.ŚP Dziadka mojej żony zabrali Niemcy w 1945 roku z pod Kutna i udali się w kierunku na Poznań -powoził on wozem.Dziadkowi udało się uciec i wrócić.Pozniej kilku Niemcom tez- reszta została rozjechana przez czolgi sowieckie nie zdązyli do Poznania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.