Skocz do zawartości

karabiny

Gość wiesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzie najczęsciej chowano karabiny gdy się podawano
Napisano
cześć , gdy poddawano się najczęściej zamek wyrzucano a karabin zakopywano w okopie lub gdzie indziej ( zależy gdzie dopadł kogoś przeciwnik) . Często znajduję same zamki od mauzera lub pps !!! jak również karabiny bez zamków z nabojami w komorze co oznacza że żołnierz został zaskoczony i zdążył tylko wywalić zamek - bo nikt nie porzuca karabinu z nabojami ...
Napisano
Karol piszesz ze czesto znajdujesz zamki od mauzerów.Podaj mi jakąś miejscówke gdzie mozna coś w tym stylu znalezc!
Napisano
przeciez to banalne, powszechnie wiadomo, ze zamki od mauserow chowano pod krzakami dzikiej rozy, a w kazdej dziupli jakiegos drzewa jest schowana parabelka. tak jak na kazdym wzgorzu jest pod czarnym kamieniem schowana lornetka fuhrera, skad mial dobre miejsce do obserwacji. nie wiedzieliscie tego?
Napisano
Frozzer ,napisz gościu coś mądrego albo jazda kopać pod dziką różę bo może tam swój rozum znajdziesz .
Napisano
No, ja spotkalem sie z przypadkami, gdy bron zkopywana byla w piaszczystych skarpach ziemianek. Pozbawiona zamkow z reguly walala sie na wierzchu [stad tyle mauserow doslownie pod sciolka]. Z wiarygodnego zrodla wiem, ze nieraz zolnierze zawieszali ja za smycze na galeziach wysokich drzew [uwaga na spadajace mausery!]. Czesto bron ukrywana byla w dolach smieciowych przy ziemiankach. Kazda studnia jest takze wysoce prawdopodobnym miejscem zdolowania sprzetu [sam kilkakrotnie wyciagalem fanty ze studni wykopanych przez wojsko]. Druga sprawa, ze wiekszosc broni, na jaka natrafiamy, to bron po wojnie rozwloczona przez zbieraczy zlomu, dzieci, pracownikow lesnych itd. Nalezy o tym pamietac, kiedy czlowiek zastanawia sie czemu ten Mauser nie ma baczkow i stopki, a po kolbie nie zostalo nawet odrobiny prochna?" Moj ojciec opowiadal, jak zafascynowany scena z filmu Upadek Berlina", gdzie dzielny gwardyjec rozbija kollbe niemieckiego karabinu uderzeniem o bruk, poszedl do lasu, znalazl Mausera i wykonal podobny happening walac karabinem o drzewo [mial wtedy z dziesiec lat, wiec nie udalo mu sie to przy pierwszym podejsciu]. Nalezy tez miec na uwadze, ze w zwiazku z Akcja zlom" zbierano wszelkie poniemieckie militaria wykonane z metalu, by dostarczyc je na zlomowiec, drewniane loza byly nieprzydatne, wiec bron pozbawiano kolb na miejscu, zlomu bylo duzo, wiec musialo sie zdarzac, ze zapominano o niektorych juz spreparowanych" fantach [sam trafilem kiedys Mausera, ktory spoczywal z jednej strony drzewa, po drugiej stronie, jakis metr dalej wykopalem stopke]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie