Scharfschutze Napisano 9 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2007 Witam.Od pewnego czasu interesuje się formacja Schutzpolizei, która działała była również w Warszawie. Interesuje mnie głównie ten warszawskie wątek tej formacji. Jak było z hełmami, czy do końca pobytu w warszawie noszono hełmy wz34??, a jeśli nie to jakie i czy hełmy cały czas miały czarne malowanie. I jak właściwie z tymi bagnetami?? bo czytałem że były to specjalne bagnety. Chciałbym się dowiedzieć również, czy insygnia policyjne, były umieszczane na płaszczach i właściwie co policjanci mieli na sobie podczas patrolu?? w lecie i w zimie?? czy nosili chlebaki i gazpuszki itp??I ostatnie pytanie, czy jakieś przepisy regulowały, od jakiego stopnia można było dowodzić patrolem??Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser98k Napisano 9 Grudzień 2007 Share Napisano 9 Grudzień 2007 Tu masz stopnie obowiązujące w Schupo: http://www.dws.xip.pl/reich/stopnie/szupo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scharfschutze Napisano 9 Grudzień 2007 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2007 Jeśli chodzi o mat. dostępne w internecie to przestudiowałem większość. A ponieważ na niektóre pytania nie znalazłem odpowiedzi, zwróciłem sie w stronę tego forum, bo można tu spotkać ludzi znających się za rzeczy.CO do hełmów to też spotkałem się z twierdzeniem, że używano wz34 do 42roku, a potem wz35 i innych. Ale ile w tym prawdy i na jaki kolor były malowane to już inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.