Skocz do zawartości

Milanów, Kostry, Mogiłki 30.09.1939 - 60 DP

marek50

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich, jestem początkujący i zielony jak trawka na wiosnę, mieszkam w okolicach Parczewa i tam chciałem rozpocząć swe pierwsze kroki. Interesuje mnie rejon podany w tytule postu: lasy na południe od Milanowa w kierunku na Parczew a szczególnie potyczka 60 DP Eplera w rejonie Mogiłek z Sowietami w dniu 30.09.1939. Dotarłem do wspomnień Grzeszczkiewicza i opracowania dot. SGO Polesie ale info tam zawarte są bardzo ogólnikowe, poszedłem więc w las z wyrywką w ciemno uzbrojony jedynie w WIG-ówke z 1936 z rozrysowanymi pozycjami pułków dywizji i przypuszczalnym atakiem sowietów, ale oprócz śmiecia gospodarskiego natrafiłem tylko na zrzutowisko ammo do manlichera z 1915 i parę całych naboi do mosina z 1909 – co zostało głęboko zakopane w lasku (prawdopodobnie pozostałości z ofensywy grupy armii Mackensena w lecie 1915), czy ktoś z Was mam może dostęp do literatury lub posiada bardziej szczegółową wiedzę dotyczącą działań w tym rejonie – nie chodzi mi o wskazanie konkretnych miejscówek a tylko o podanie literatury lub źródeł dotyczących działań w tym rejonie w czasie I WŚ, roku 1920 i potyczki w 1939 r. Z góry dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie