hary01 Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Witam. Poszukuje informacji na temat wojsk niemieckich stacjonujących w okolicach Rzeszowa, a mianowicie w Miłocinie. Wiem z opowiadań mojego Ojca , że zajeli połowę ich domu i mieli radiostacje u nich. Chciałbym się coś dowiedzieć więcej o tym , jaka to była jednostka a może kto dowodził a może coś jnnego , czy były w tym rejonie jakieś walki. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. Wiem jeszcze , że jak Rosjanie nadchodzili to Niemcy chcieli wymordować wszystkich mieszkańców wioski, ale im się to nie udało,a to za sprawą partyzantów i prawdopodobnie jednego Księdza który przebrał się za nimieckiego oficera , prawdopodobnie wjechali oni to znaczy ten przebrany Ksiądz i przebrani za niemców partyzanci na teren gdzie hitlerowcy zebrali całą wieś aby ich rozstrzelać i ten Ksiądz po niemiecku mówiący super nakazał zostawić wszystko i natychmiastowy odwrót bo Rosjanie nadchodzą. I tak uratowali cały Miłocin od śmierci. A może ktoś coś wie natemat tego Księdza lub tego zajścia? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blo39 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 normalnie tak jak filmie ptpociąg zycia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary01 Napisano 27 Listopad 2007 Autor Share Napisano 27 Listopad 2007 Witaj blo39. Nie wiem chyba nie widziałem. Jak się dowiem nazwisko tego Księdza to go tu umieszcze. A ten film to na faktach autentycznych? Może to ta historia . Jest tam mowa o Miłocinie? Mósze zobaczyć ten film. pozdrohary1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blo39 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 film jest o zydach ale podobna fabula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blo39 Napisano 27 Listopad 2007 Share Napisano 27 Listopad 2007 http://www.filmweb.pl/Film?id=827 to bylo tylko skojarzenie niebierz tego do siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary01 Napisano 28 Listopad 2007 Autor Share Napisano 28 Listopad 2007 Witam. Dzisiaj dowiedziałem się że pracował w parafi w Staromieściu oraz nazwisko tego Księdza ale imienia nie znam , nazwisko to brzmi ks. Czyż dowiedziałem się też że był on potem Kapelanem AK , następnie zaś był proboszczem w Przybyszówce i tam podobno zmarł. Jeszcze jedno to całe zajście ,że niemcy chcieli wymordować całą wieś prawdopodobnie spowodowane było tym iż jeden z partyzantów adgorliwiec" strzelił do oficera niemieckiego . No i niemcy chcieli się zemścić.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.