Skocz do zawartości

Proszę o informacje

hary01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Poszukuje informacji na temat wojsk niemieckich stacjonujących w okolicach Rzeszowa, a mianowicie w Miłocinie. Wiem z opowiadań mojego Ojca , że zajeli połowę ich domu i mieli radiostacje u nich. Chciałbym się coś dowiedzieć więcej o tym , jaka to była jednostka a może kto dowodził a może coś jnnego , czy były w tym rejonie jakieś walki. Za wszelkie informacje z góry dziękuję. Wiem jeszcze , że jak Rosjanie nadchodzili to Niemcy chcieli wymordować wszystkich mieszkańców wioski, ale im się to nie udało,a to za sprawą partyzantów i prawdopodobnie jednego Księdza który przebrał się za nimieckiego oficera , prawdopodobnie wjechali oni to znaczy ten przebrany Ksiądz i przebrani za niemców partyzanci na teren gdzie hitlerowcy zebrali całą wieś aby ich rozstrzelać i ten Ksiądz po niemiecku mówiący super nakazał zostawić wszystko i natychmiastowy odwrót bo Rosjanie nadchodzą. I tak uratowali cały Miłocin od śmierci. A może ktoś coś wie natemat tego Księdza lub tego zajścia?
Pozdrawiam
Napisano
Witaj blo39. Nie wiem chyba nie widziałem. Jak się dowiem nazwisko tego Księdza to go tu umieszcze. A ten film to na faktach autentycznych? Może to ta historia . Jest tam mowa o Miłocinie? Mósze zobaczyć ten film.
pozdro

hary1
Napisano
Witam. Dzisiaj dowiedziałem się że pracował w parafi w Staromieściu oraz nazwisko tego Księdza ale imienia nie znam , nazwisko to brzmi ks. Czyż dowiedziałem się też że był on potem Kapelanem AK , następnie zaś był proboszczem w Przybyszówce i tam podobno zmarł. Jeszcze jedno to całe zajście ,że niemcy chcieli wymordować całą wieś prawdopodobnie spowodowane było tym iż jeden z partyzantów adgorliwiec" strzelił do oficera niemieckiego . No i niemcy chcieli się zemścić.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie