Fester Napisano 17 Listopad 2007 Autor Napisano 17 Listopad 2007 Witam Szanownych Kolegów. Zwracam się z prośbą o informacje dotyczące obiektu znanego dzisiaj jako JW2697 tj. 1 Brzeska Brygada Saperów. Podczas odbywania mojej służby w w/w jednostce, dowiedziałem się od pewnego porucznika (totalnego fascynata II WŚ) że w murach tej jednostki stacjonowała brygada? batalion? pułk? 5 dywizji pancernej ss wiking". Jako dowód pokazał mi zdjęcie ptaszka" trzymającego w szponach nie (o dziwo!)swastykę lecz głowę wikinga w charakterystycznym dla wikingów rogatym hełmie,umieszczoną na rogu budynku. W sieci natrafiłem na zdjęcie podobnego obiektu (koszary w niemczech)i muszę stwierdzić że oba budynki wraz z charakterystyczną gapą są bardzo podobne. Podobno brzeska gapa leży zakurzona na strychu budynku sztabu. Czy ktoś z Was coś o tym wie? Z góry dziękuję za info. Pozdr. Fester
Leuthen Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 Na początku lat 90-tych Ryszard Majewski opublikował pracę o VIII Okręgu Wojskowym Wehrmachtu w latach 1935-1945, który obejmował teren Śląska. Niezwykle dokładnie omówił, w jakich miastach stacjonowały poszczególne jednostki - dywizje, brygady, pułki a nawet bataliony. Brzeg był miastem garnizonowym, ale Majewski nie wymienił ANI JEDNEJ większej (tj. od batalionu wzwyż) jednostki Waffen SS, która miałaby tam stacjonować.PozdrawiamLeuthen
Wiesław Napisano 17 Listopad 2007 Napisano 17 Listopad 2007 U Majewskiego nie ma nic na temat jednostek Waffen SS ponieważ jego praca wydana metodą małej poligrafii w 1991 przez WSOWZmech we Wrocławiu nosi tytuł : VIII Okręg Wojskowy Wehrmachtu we Wrocławiu (1936-1945)- Studium wojskowo-historyczne.Wehrmachtu!Kolegom z Wrocławia polecam tamtejsze biblioteki i inna lekturę - w katalogu na Piasku występuje:• Bergner Romuald, Truppen der Garnisonen in Schlesien 1740-1945. Friedeberg 1987A ponieważ Majewski powołuje się też na poniższe dzieło to nie wątpię, że albo na Piasku, albo w bibliotece WSO jest: • Keilig Wolf, Das Deutsche Heer 1939-1945, tom 1-3, Bad Nauheim, 1956-1963.I oczywiscie cała literatura dotycząca Wikingów pokazywana w necie.Niestety ja muszę do tych książek dojeżdżać do CBW - dziś to trochę za daleko. Ale rzecz warta sprawdzenia.Pozdrawiam serdecznie. A tak na marginesie niezła ciekawostka. Podobne pogłoski odnośnie innych elitarnych jednostek też chodziły i dotyczyły innych dolnośląskich miast. Tam na strychach sie nic nie zachowalo bo dachy zostały spalone. PozdrawiamWiesław
Fester Napisano 18 Listopad 2007 Autor Napisano 18 Listopad 2007 Bardzo dziękuję za odp. Na narożniku budynku na wysokości ok. 3 metrów (strzelam), jest coś co wygląda na jakiś ślad po mocowaniu zaklejony byle jak. Więc to chyba tylko urban legend". Pozdrawiam Fester.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.