Gość Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Skrzyzowanie w Sopocie Niepodkeglosci i armii Krajowej (obecnie) tam sa dwa Bunkry nie jeden!.jeden jest widoczny jako skarpa po prawej stronie wjezdzajac od Gdyni po przeciwnej stronie na wprost wyjscia z bylego browaru pod parkingiem(nie wiem czy jest jeszcze obecnie?) znajduje sie drugi zasypany na poczatku lat 60. Wejscie znajdowalo sie do niego od strony takiego malego przejscia dla pieszych jakies 15-20 m od strony Niepodleglosci
Gość Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Czy ktos cos wie na temat koszar przy ul.Walowej w Gdansku.
mietek Napisano 4 Kwiecień 2004 Napisano 4 Kwiecień 2004 Niewiele:Były na terenie aktualnej SP57 (lub okolicach), w budynkach stajni i innych pomocniczych jest teraz Saur-Neptun - wodociągi.Budynek obok boiska, zaraz przy ulicy, też wygląda na częśc zespołu koszarowego (w ścianie kółka do wiąznia koni). Niewielki budyneczek zaraz za przedszkolem (koło bloków) były to prawdopodobnie mieszkania oficerów (warto zwrócić uwagę na ładne ślady po 2 seriach z CKM zaraz koło okna na parterze). Budynek główny zniszczony w czasie wojny, z jego gruzów mój ojciec wyciągał bagnety, szable i granaty.Na terenie przedszkola były jakieś szopy i stara ciężarówka z okutą blachą skrzynią (blacha cynkowa też poszła na złom:)Tyle z rodzinnych opowieści:))))
TEBE Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Do FOGELNie pamietam prasowki ale znam goscia ktory latal po gdyni z ta bronia.Ztego co mi mowil to bunkry byly pomiedzy blokami,wyciagneli kilka skrzyn z amunicja,bronia i mundurami.Po tej akcji zasypano bunkry tak ze teraz rosnie na nich trawa.
TEBE Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Do RED ALFMam pytanie.Czy slyszles cos na temat bunkrow w Sopocie w okolicach Domu Lesnika ???????.Kilka razy obilo mi sie o uszy takie stwierdzenie,ze jakies betonowe bunkrt sa tam w okolicy ale zchodzilem las i nic takiego nie widzialem.
dago Napisano 5 Kwiecień 2004 Napisano 5 Kwiecień 2004 Dla początkujacych mimo wszystko polecam okolice Wielkiego Kacka, czesto piszczy a to cieszy. Zryte, owszem, coś dużego ciężko trafić ale za to masa drobiazgów polskich z 1939, łódki, łuski (świetny stan) a nawet znalazłem resztki mausera w ubiegłym roku. Zresztą ktoś w ubiegłym roku rozrył jedno ze wzgórz i porozrzucał dookoła kości ludzkie. Wynika z tego, że coś tam jeszcze można znaleźć. Na podstawie literatury można dokładnie odtworzyć obronę Gdyni na tym odcinku, potem mapa i do roboty. A okolice leśniczówki faktycznie przekopane okrutnie :-) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.