Skocz do zawartości

lasy gdynskie

mp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja myślę, że to wpływ tanich win w połączeniu z oglądaniem filmów typu pan samochodzik".
Najlepsze są te chszęszczące kości pod nogami:))))
  • Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja mam jedną wioske niedaleko gdanska o ktorej nikt nie slyszal i nigdzie o niej wzmianki nie znalazlem ze cos sie dzialo. Poszukiwaczem to tam chyba pierwszym bylem. A kopalem tam 2 razy i fanty mialem fajne w tym nad jendym spedzilem w kopaniu 3 godzinki , jak ja rozryje cała to sie pochwale nazwą :)

Pozdrawiam
Napisano
Kontynuuję temat:)
Jak wyglądała obrona na linii Raduni? Coś się działo?
Czy były walki na kierunku natarcia na i potem przez Kolbudy oraz Pruszcz?
Napisano
Ja wiem o takiej porcelanie stolowej,bywa w antykwariatach w Gdyni,no i byla na Allegro/cena kosmiczna,jakis wariat wystawial/ale niesmiertelniki?
Napisano
Kazik-ten pojazd?W dziecinstwie slyszalem o nim od kolegi,twierdzil,ze znajdowal sie w okolicach jakis ogrodkow dzialkowych.Jego rodzice tam posiadali dzialeczkie i gdy oni oddawali sie pasji ogrodniczej on niby bawil sie w okolicy w wojne.Ale jak sam pisalej ,to tylko legenda.A legenda glosi ,ze to byla Pantera.Teraz mam troche lat i nie wierze w bajki,ale z czegos one wynikaja .Jak w legendzie zawsze troche prawdy jest,tylko ile?
Napisano
Oksio:))))
Widze ze znasz teren i wiesz gdzie co lezy.))
Byles w piwnicach tej knajpy na gwiezdzie?
Ciekawy teren jest na smolnej ale za dzialkami powyzej wodociagow w strone Oliwy. Z Bernadowa to trzeba przejsc sie droga wzdloz hodowli lisow :))))
zebym ja mial taki sprzet przed 30 laty Ech serce sie kraja
Napisano
Kazik: Mam taką blachę (kma g'hafen) po człowieku, który zmarł na początku lat 90-tych. Nie miał rodziny, a mojego kolegi matka pracowała w spółdzielni mieszkaniowej... Niestety wzięła tylko to, a bardzo dużo starych dokumentów powędrowało do śmietnika.
Widziałem taką samą, ale również nie pochodziła z wykopków.
Pełen napis:
K.M.A. G'hafen
Deutsche Kriegsmarine
(nie podałem numeru żołnierza)
Napisano
pioterek
nieśmiertelnik G'hafen deutscher kriegsmarine został znaleziony w okolicach witomina (aluminiowy oksydowany na złoty kolor, typowy rozmiar marynarki niem)
pozdrawiam
Andrzej
Napisano
Do Oksio
Mówiłeś o magazynach na Bernadowie.Czy chodzi o te podłużne ,częściowo zrujnowane budynki niedaleko ul. Sopockiej ? Dla mnie wyglądają na budynki po jakiejś fermie.Ale może się mylę.
Napisano
dokladnego miejsca legendy-czolgu nie znam,wiem tyle ile napisalem.Cala opowiesc slyszalem kupe lat temu i teraz sobie przypomnialem ,po pytaniu na forum.Dzisiaj slyszale nowa legende o okolicach ul.Pomorskiej.Z netu wiem o jakims tunelu ,obecnie zasypanym i sprawa dotyczy jego i ponoc kilku innych jakich nie znamy.w okolicach Pomorskiej mieszkali oficerowie marynarki niemieckiej i te tunele mialy sprawic aby szybko i sprawnie mogli dostac sie do portu .Z zaslyszanej historii dowiedzialem sie jeszcze o jednym tunelu jaki ma polaczenie z okolicami Witomina,odkryty zostal przy jakims remoncie rur,i obecnie czesciowo jest zasypany.Cala ta historyjkie slyszalem od osoby nie majacej nic wspolnego z tematem,ani nie zajmujacej sie historia Gdyni.Ktos cos widzial inny uslyszal i podal dalej ,jak w zabawie w pomidora.Moze cos w tym jest ale ile ludzie dopowiedzieli i ta odleglosc z Pomorskiej do portu.Taka ciekawostka na dobranoc.
Napisano
Na temat tunelu przy ul. Pomorskiej można poczytać na stronce PKE http://www.eksploracja.org/3miasto/3miasto.htm#tunelOP
Legendy o tunelu prowadzącym rzekomo z Witomina w kierunku estakady Kwiatkowskiego słyszałem już od dwóch osób. To są bajki z kosmosu. Być może gdzieś natrafiono na jakiś fragment tunelu w jednym miejscu, lecz hasło mówiące o połączeniu Witawy z portem to już efekt bujnej wyobraźni. Stawiam kratę piwa tej osobie, która natrafi na ślad takiego tunelu :) mówię serio – spieszcie się póki jeszcze mam kasę :)
Napisano
Do Ballad!!
Zgadza się ,powinien być jeszcze kawał bunkra teraz pewnie jako fundament.marynarka niemiecka trzymała tam jakiś szmelc.tego terenu broniła normalna armia bo w Sopocie zbieranina. Znam kilku co walczyło w Sopocie ciekawe historyjki opowiadają z terenem się zgadzają .mieli biedaki po 16 lat.
Napisano
Witam!
Jak z lasu doszlismy do bunkrów to mam pytanie co wiecie o zasypanym bunkrze w Sopocie u zbiegu ul. Armii Krajowej i Niepodległosci, ktos juz kiedys o nim wspominał, dla kogo został wybudowany czy ma jakis zwiazek z przedszkolem nad nim na górze, co sie miesciło w budynku przedszkola do '45, i czy da sie go jakos zwiedzic?
Pozdrawiam
Napisano
Koło Chwaszczyna można jeszcze coś znaleźć ( ja np trafiłem Mausera Kar98K, magazynek od StG44 i to 20m od ulicy Cheaszczyńskiej ).
Podobno w lesie obiok Karwin 3 jest podsrtawa od Flak88.
Obok pętli koło Karwin 3 i w pobliskich lasach było pełno łusek dużego kalibru (chyba 88) ale mocno skorodowanych tzn że to niemieckie.Syszałem że koło Polifarbu i giełdy można coś skubnać.A w Kacku ponoć koło górki przy torach rozbił się ponoć jakiś ruski ptaszek.
A o tym czołgu czy pojeździe ( co jak przyjdzie susza to antena wystaje HEHE ) to jak byłem mały to słyszałem że ponoć w Kacku obok stacji utoną a drugi raz że w bagnie w lesie tam obok gospodarswa takiego rolnika Aniołka".A poza tym to w każdej wiosce jaką odwiedzicie jest taka historia.
Napisano
A jeszcze jedno w lesie koło Dąbrowy znalazłem stalową taćmę od amunicji 12,7 mm lub 12,5 i o dziwo łuskę od mausera po żołnierzach z września. A w okopach koło obwodnicy znalazłem jakieś oprawki po ołówkach czy czymś z innym (ebonit czy co).

Kto wie co to były za zabudowania koło przejścia pod obwodnicą Krykulec Leśny czy co ( jakieś 100m od obwodowej BYŁA wieża wartownicza i jakiwś kawałki murów )- obóz czy co?
Napisano
Na Krykulcu przy dawnej wieży" znajdują się pozostałości po przedwojennej leśniczówce. Jest ona zaznaczona na przedwojennych mapach. Dużo kawałków potłuczonej porcelany, teren zryty na wylot.
Napisano
Kopałem kiedyś w okopach na Krykulcu obok obwodnicy.Przeważnie sama amunicja w stylu granaty ręczne (M39)oraz minimum taśma pusta lub pełna do km-u. Trafiały się przy okazji także maselniczki,butelki,głowice od pancerfaustów itp. śmieci. W lesie okalającym miejscowość Dębogórze wykopałem z kumplem uszkodzonego Lebela bez zamkaiurwaną lufą.
Napisano
Mam pytanie:
Czy ktoś pamięta notatkę prasową w Dzienniku Bałtyckim -bodajże o odkryciu przez grupkę młodzieńców w roku 1985 w lesie witomińskim schronu w którym znajdowały się militaria?
Z czego ja pamiętam, to chodzili z nią póżniej po lasach i ubrani byli w mundury WH - do czasu wyłapania ich przez milicje. Schron ten w póżniejszym okresie miał być wysadzony w powietrze przez saperów. Czy ktoś mógłby potwierdzić te informacje? I czy ktoś wie gdzie mógłby się dokładnie on znajdować?
  • 2 months later...
Napisano
andy11@poczta.fm Mam prosbe czy ktos mogl by mi zalatwic mapy topograficzne lub zwykle rejonow Gdyni,Sopotu i Gdanska za czasow 2 wojny swiatowej bo jakos nie moge znalezc jestem poczatkujacym poszukiwaczem bardzo prosze o kontakt
Napisano
Moj dziadek,tak jak ja lesniczy,w 1945 zrobil sobie ksero map jakie naszym wyzwolicielom przekazali gdynscy harcerze . A na powaznie, ciezka sprawa,po pierwsze takie mapki niezle kosztuja i ciezko cos zdobyc.Na allegro cos nieraz sie pokaze ale skala do bani.Moze cos maja w UM w Gdyni,albo jakims archiwum ale ksero to ci nie zrobia.Ale zawsze mozesz pytac,moze ktos sie zlituje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie