Skocz do zawartości

powiedzcie, co znalazlem

Gość PR_SZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
jestem poczatkujacym poszukiwaczem, podczas ostatnich wykopkow znalazlem wiele takich pociskow:

http://republika.pl/pr_sz/czubek.gif

czy ktos moze mi odpowiedziec, od jakiej broni ten czubek (dodam, ze jest pusty w srodku, jak naparstek)

Robin: to, ze jestem poczatkujacy nie znaczy, ze mam 12 lat i lykam wszystko, nawet jak ktos powie, ze to zab Bazyliszka.
Interesuje mnie, z jakiej broni strzelano czyms takim i w jakim m/w przedziale czasowym.

Chyba jednak jesteś początkujący, bo nie podałeś kalibru! :-)))
A tak na poważnie, to jest to (po mojemu) pocisk od gładkolufowej broni na proch dymny, może rewolweru kapiszonowego, charakterystyczna jest właśnie pusta przestrzeń w środku, przez to ciśnienie gazów prochowych dociskało ścianki pocisku do lufy, uszczelniając ją. Za gładkolufowością dodatkowo przemawia brak śladów gwintu -o ile pocisk jest wystrzelony. Jak dla mnie - ? - 1. połowa XIX wieku. :-))))

No wiec caly czas mowie, ze jestem poczatkujacy :)
Kalibru nie podalem, ale podalem wysokosc, wiec mozna m/w ocenic kaliber z proporcji (nawet na oko). Pociski rzeczywiscie nie maja sladow gwintowania lufy, a sa wystrzelone, gdyz czesc z nich jest zdeformowana od uderzenia w 'cel'. Mam pewne przeslanki by sadzic, ze kopalem w miejscu potyczki z czasow Powstania Styczniowego.

Tak, kaliber ok 15 mm. Pocisk jest olowiany i nie sadze, zeby pochodzil z Afryki, jako ze wykopalismy takich wiele na dosc duzym terenie na wschod od Warszawy :)

Z tego co mnie uczyl moj kolega...
jak z nim jezdzilem po bitwach z 1863, jest to pocisk olowiany w rosyjskiego karabinu Miniuszek bodajze z 1857 roku (moze przekrecilem troszke nazwe). Rosjanie strzelali do naszych z takich wlasnie karabinow. No czasmi i my zesmy zdobyli takowe i dawalismy im bobu...
Ciekawe, czy byly jakies inne pociski np pistoletowe?

Pozdrawiam

Gandalf de Grey

Sorki, chyba pokręciłem. Czy jasteś pewien, że te pociski są wystrzelone? Chyba nie, bo w za dobrym stanie, ołów jest przecież miękki, a przede wszystkim wydrążenie służyło raczej nie do uszczelnienia lufy gładkiej (jak napisałem), ale do wepchnięcia (przez rozpęcznienie) pocisku w GWINT lufy ładowanej odprzodowo. Datowanie podtrzymuję, może z doprecyzowaniem 2.ćwierć XIX w! :-)

Ten pocisk na zdjeciu byc moze nie zostal wystrzelony. Sfotografowalem najladniejszy, reszta jest w gorszym stanie.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie