radzio22 Napisano 16 Listopad 2007 Autor Napisano 16 Listopad 2007 Witam jak powyzejKieruje glownie ten post do ludzi z Rudy Slaskiej mozna by sie jakos zgadac i razem pochodzic podszkolic sie.Znacie jakies miejsca , jest u nas bardzo ciekawy obszar warowny , bunkry co powiecie na ich temat??
JW2669 Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 witaj. co prawda nie jestem z Rudy,ale jeżdziłem w te okolice. Ba nawet pracowałem naprzeciwko bardzo dużego bunkra z wieżyczką. był to bunkier dwupoziomowy. to było w granicach rudy i chorzowa na terenie nowo powstałego osiedla domków jednorodzinnych bardzo blisko kauflandu. byłem też w bunkrach w okolicach Halemby,Mikołowa,Łazisk i Pszczyny.A propos Pszczyny gorąco polecam byłą jednostkę wojskową w Pszczynie Czarkowie i poligony po tejże jednostce. mam dużo zdjęć z tych wszystkich miejsc i wielu wielu innych....
kusza Napisano 10 Grudzień 2007 Napisano 10 Grudzień 2007 jeśli chodzi o bunkry to całkiem ciekawe znajdują się w lasach koło dawnego zdebla... choć nie wiem jak to wygląda teraz po puszczeniu autostrady...w każdym razie kiedyś sporo czasu tam spędzałempozdrawiamKusza
gemini Napisano 1 Marzec 2008 Napisano 1 Marzec 2008 Witam!Nawiązując do tematu.......Przy Kopalni węgla ,,Śląsk''w Rudzie -Kochłowice jest duży kompleks bunkrów.W latach 1980-1988 odbywli tam ćwiczenia milicjanci i zomo-wcy,szkoda tylko że dyrekcja kopalni zaczęła masowo po kolei robić z tego terenu hałdę kamienia kopalnianego wywożonego z dołu.Moim zdaniem ktoś powinien za to zdrowo oberwać!(dyrekcja K.W.K. Śląsk).Pracowałem w tej kopalni od 1982-2000 i widziałem jak zresztą i wszyscy pracownicy wywrotki wywożące kamień kopalniany.Jedynie złomiarze potrafili uszanować te miejsca ponieważ przychodzili tam wypić sobie za uzbierany złom a nie dewastować jakby niebyło ..kawałka.. naszej najnowszej historii.W tamtych latach nie było tyle piszczałek na rynku co teraz ale zawsze można było coś wygrzebać.Obecnie nie wiem czy warto grzebać w takiej warstwie kamienia......A propo! panowie z Dyrekcji K.W.K.,,Śląsk'' WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gemini Napisano 1 Marzec 2008 Napisano 1 Marzec 2008 Więcej informacji?.Mój tel.519-897-316 po godz.19.00 tylko w sob.-niedz.
radzio22 Napisano 16 Styczeń 2009 Autor Napisano 16 Styczeń 2009 jestem z Rudy Slaskiej-Kochłowice chetnie dolacze sie do eksploracji. Przy okazji może ma ktoś jakies informacje (ksiazki, stronki)zawierajace stare mapy, nazwy dawnych dzielnic Rudy Slaskiej, pzdr
radzio22 Napisano 16 Styczeń 2009 Autor Napisano 16 Styczeń 2009 na poczatek Swietochlowice i okolice głownie nieistniejace jeszcze miasto Ruda Slaska lata 1942 r[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6f2bf976ae7e75f.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/49/d6f2bf976ae7e75fm.gif[/IMG][/URL]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.