Skocz do zawartości

Ruda Slaska i okolice

radzio22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jak powyzej

Kieruje glownie ten post do ludzi z Rudy Slaskiej mozna by sie jakos zgadac i razem pochodzic podszkolic sie.

Znacie jakies miejsca , jest u nas bardzo ciekawy obszar warowny , bunkry co powiecie na ich temat??
  • 2 weeks later...
Napisano
witaj. co prawda nie jestem z Rudy,ale jeżdziłem w te okolice. Ba nawet pracowałem naprzeciwko bardzo dużego bunkra z wieżyczką. był to bunkier dwupoziomowy. to było w granicach rudy i chorzowa na terenie nowo powstałego osiedla domków jednorodzinnych bardzo blisko kauflandu. byłem też w bunkrach w okolicach Halemby,Mikołowa,Łazisk i Pszczyny.A propos Pszczyny gorąco polecam byłą jednostkę wojskową w Pszczynie Czarkowie i poligony po tejże jednostce. mam dużo zdjęć z tych wszystkich miejsc i wielu wielu innych....
  • 2 weeks later...
Napisano
jeśli chodzi o bunkry to całkiem ciekawe znajdują się w lasach koło dawnego zdebla... choć nie wiem jak to wygląda teraz po puszczeniu autostrady...
w każdym razie kiedyś sporo czasu tam spędzałem
pozdrawiam
Kusza
  • 2 months later...
Napisano
Witam!Nawiązując do tematu.......Przy Kopalni węgla ,,Śląsk''w Rudzie -Kochłowice jest duży kompleks bunkrów.W latach 1980-1988 odbywli tam ćwiczenia milicjanci i zomo-wcy,szkoda tylko że dyrekcja kopalni zaczęła masowo po kolei robić z tego terenu hałdę kamienia kopalnianego wywożonego z dołu.Moim zdaniem ktoś powinien za to zdrowo oberwać!(dyrekcja K.W.K. Śląsk).Pracowałem w tej kopalni od 1982-2000 i widziałem jak zresztą i wszyscy pracownicy wywrotki wywożące kamień kopalniany.Jedynie złomiarze potrafili uszanować te miejsca ponieważ przychodzili tam wypić sobie za uzbierany złom a nie dewastować jakby niebyło ..kawałka.. naszej najnowszej historii.W tamtych latach nie było tyle piszczałek na rynku co teraz ale zawsze można było coś wygrzebać.Obecnie nie wiem czy warto grzebać w takiej warstwie kamienia......A propo! panowie z Dyrekcji K.W.K.,,Śląsk'' WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 10 months later...
Napisano
jestem z Rudy Slaskiej-Kochłowice chetnie dolacze sie do eksploracji. Przy okazji może ma ktoś jakies informacje (ksiazki, stronki)zawierajace stare mapy, nazwy dawnych dzielnic Rudy Slaskiej, pzdr
Napisano
na poczatek Swietochlowice i okolice głownie nieistniejace jeszcze miasto Ruda Slaska lata 1942 r
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d6f2bf976ae7e75f.html][IMG]http://images42.fotosik.pl/49/d6f2bf976ae7e75fm.gif[/IMG][/URL]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie