Skocz do zawartości

problem z Jablem

Gość _Łukasz_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam problem z wykrywaczem metalu Jabel.
Niedawno go kupiłem przeczytałem instrukcję i wziełem się do lutowania. Po kilku godzinkach miełam już wszystko zrobione. Wyczytałem w instrukcji że mam włożyć jeden układ US7 i podłączyć do bateri 9V. Gdy to zrobiłem migła dioda, czyli wszystko jest OK. Następnie włożyłem reszte układów, podłaczyłem głośnik i cewke i .......... NIE DZIAŁA :(. Co mam zrobić.
Pzd. Łukasz
Napisano
Ten Twoj dramatyczny post stanowi uzupelnienie do tego co napisal Raned.

Akurat nie zgadzam sie z Ranedem w kwesti budowy wykrywaczy dla siebie. Każdy jeśli chce i potrafi powinien spróbować. Frajda jest niesamowita jesli to coś" zaczyna działać, a jeszce większa jak się coiś fajnego znajdzie. Niektórzy jak im się już uda to od razu mianują się producentami i tu cytat wykrywaczy o parametrach przewyższających wykrywacze zachodnie".

W twoim przypadku jest chyba nieco inaczej. Kupiłeś zestaw do samodzielnego montażu, czyli prawie gotowca. O ile wiem to zapłaciłeś ok. 90zł (chyba tyle jabel kosztuje). W zamian dostales kupke elementow wartych 20zł zeby sobie samemu to poskladać.

Jeśli nie jesteś elektonikiem to masz duże szanse żeby pomylić się przy montażu. Nie wiadomo na jakimi etapie popełniłeś błąd. Może uszkodziłeś procesor? Może błąd jest trywialny (np. nie podłączyłęś cewki - którą sam musiałeś sobie zrobić).

Próbowałeś kontaktować się z producentem? Czy producent poczuwa się do czegokolwiek? Czy daje jakąkolwiek gwarancję?

Wykrywacz jabel to przyklad konstrukcji w ktorej ktoś wziął internetu gotowe rozwiązania i je sprzedaje pod swoją marką".

Na forum portalu poszukiwaneiskarbow" są ludzie którzy robili jable i radzili sobie z kłopotami z nimi. Zajdz na tamto forum i zadaj swoje pytanie.

powodzenia,

proscan
  • 5 months later...
Napisano
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27622881
Każdy problem z poprawnym złożeniem rozwiąże ta aukcja.
Napisano
Ten sam problem z kolesiem powyżej był na poszukiwanieskarbów.com

Puścił bąka w towarzystwie i udaje, że sie nic nie stało.

Gdybym w tym miejscu napisał, że uruchamiam wszystkim nabitym w butelke jable za pieniądze (NIGDY NIE DOTKNĘ ŻADNEGO ZAPLUTEGO JABOLA) a tutaj: www.pierdupierdu.du mozna sobie kupić zdjęcia (np. mojego kota) i to samo bym z robił w dziesięciu innych wątkach to bym chyba dostał bana na IP od Boćka.

Czego życzę wyżej wspomnianemu.

proscan

Napisano
Boli ciebie to ? Chorą zazdrością do niczego nie dojdziesz. A pomysł jest ok porady i zdjęcia się sprzedają ludzie dziękują za pomoc. Lepiej byś powinszował dobrego pomysłu a nie obrażał. To mnie właśnie w polakach trochę dziwi, że patrzą się na czyjeś ręce a nie na swoje. To typowe wkońcu jeszcze trochę minie czasu aż wymrą pozostałości po starym ustroju. Życzę powodzenia i zmiany toku myślenia. Już nie ma socalizmu to jest wolny kraj i podobno wolność słowa w nim obowiązuje. Nie czuję urazy. Pozdrawiam :)
Napisano
Hmmmmm

Niekarzdego stać na piszczałke za 600-1200 zyla , więc przystopuj i wyluzuj , ten kto niema kasy a wyskrobał 100 zyla na jabola ten jest wielki , a kto go złorzył sam czy za pomocą wskazówek za 9.90 ten jest jeszcze większy , więc sie niedziw bo ludzie z jablami trudną droge przechodzą najpierw zakup składanie i co znajdą to sprzedają zeby zebrać mamone na lepszy sprzęt , niemają tak dobrze jak ty płacisz gotówą i ci przysyłają gotowy sprzęt , więc pomyśl wcześniej , a jak ci jabel niepasuje niemusisz czytać postów , ani alegrooo związane z tym sprzętem

Napisano
Panowie konstruktorzy z 9 złotych.

Aby coś skonstruować należy najpierw opanować sztukę rozumienia czytanego tekstu (pewnie dlatego te zdjęcia).

Koleś, jak chcesz sprzedawac swoje pomysły konstrukcyjne (i tutaj reklamować swoje aukcje na allegro), to do tego masz dział Ogłoszenia Komercyjne.

Czy jeszcze ktoś czegoś nie zrozumiał?

proscan
Napisano
proscanie coś ostatnio dużo słów krytyki wypływa z ust twoich
pofolguj
choć masz racje, twój autorytet na tym traci
pozdrawiam
Napisano
Witam.
Temat ostatnio dodanych postów w tym wątku wydaje mi się być trochę drażliwy. Oczywiście popieram kolegę proscana za zwrócenie uwagi na zamieszczanie linków-reklamy" na forum.
Do tego celu służy dział OGŁOSZENIA",
a FORUM" to miejsce na wymianę doświadczeń i wyrażanie swoich opini! ! !
...........................................................
Do bart moim zdaniem to pomysł ze zdjęciami nie jest taki głupi, tylko jak chcesz naprawdę komuś pomóc uruchomić jabola" i przy okazji mieć z tego satysfakcję i wyrobić sobie dobrą opinię to proponuję:
1. Załóż nowy wątek np: pomogę uruchomić JABLA" albo jakoś podobnie
2. Zdjęcia ,które posiadasz, wybież ze 2-3 i zaproponuj,że wyślesz na maila dla osób mających problem ze złożeniem tego sprzętu
3. Oczywiście proponuję wysyłkę za free", bo FORUM to nie miejsce na robienie BIZNESU !!!!!!
4. Gwarantuję ,że w ten sposób będziesz inaczej postrzegany w oczach innych uczestników forum
To tylko moje wskazówki którędy droga, bo w końcu nie każdy jest tu materialistą, zresztą pieniądze to nie wszystko".

pozdr. stec

Napisano
Witam...

Z ukladami do samodzielnego zlozenia jest tak, ze zwykle przeplacamy, o czym pisal zreszta Proscan, i kupujemy rzeczywiscie po za plytka, ktora jest zazwyczaj dobrze zrobiona... kupke elementow, ktora rownie dobrze mozna byloby wymontowac ze starego radia... :-)
Co do platnych porad to jestem pod wrazeniem tego aspektu polskiej malek przedsiebiorczosci... i porownujac na przyklad forum Geotech, gdzie ludzie po prostu wymieniaja sie doswiadczeniami i pomagaja sobie calkiem bezinteresownie, rowniez w wymianie schematow ale takze porad pratycznych... i tam nie robia zadnych tajemnic za ktorych odkrycie trzeba placic...

Pozdrawiam.
Krzysiek

Napisano
Dziękuję Stecowi za wyłuszczenie sprawy w przystępnej (i nie jadowitej) formie.

Dziękuję Edikowi za przywołanie tutaj przykładu forum Geotech.

Ja tylko dodam, że my też mamy swój chlubny rodzynek, jakim jest niewątpliwie ALL. Bo człowiek to prawdziwie doświadczony w budowaniu wykrywaczy, a dzieli się swoją wiedzą zupełnie za darmo, przez co pomógł już niejednemu (konkurencji pewnie też).

Dziękuję także Lisowi za słuszną uwagę nt tonu moich wypowiedzi. Postaram się powściągąć (ale Geremkiem to ja nie jestem).

Przyznaję - do Jabla mam wyjątkowo negatywny stosunek, jako, że nie jest to projekt oryginalny, a skopiowany z internetu (nazwijmy to mało twórczą kompilacją).

Może po jakimś czasie stanie mi się to zupełnie obojętne (latka lecą), ale póki co mierzi mnie gdy ktoś próbuje zarabiać (i to na bardzo młodych ludziach) za pomocą czegoś co stworzył ktoś inny (czego doświadczam też na własnej skórze), a w dodatku wątpliwej jakości i jednocześnie wysokim koszcie (cena pozornie niska, ale trzeba sobie samemu zbudować niemal całą mechanikę plus sondę, a gwarancja zerowa).

Powyższe słowa nie odnoszą się do kolegi z Piły. Niech sobie sprzedaje swoją wiedzę nabytą przy okazji budowania jabla jeśli taka jego wola. Ale można naprawdę się zdenerować jeśli otwiera się któryś z kolei wątek, a tam ten sam link do jego aukcji z allegro.

Bez odbioru.

proscan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie