Skocz do zawartości

Volkssturm

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Czy możecie polecić jakieś źródła dotyczące Volkssturmu?
Najlepiej www.
Chodzi o uzbrojenie, wartość bojową, zastosowanie, ocena jednostek, umundurowanie, wyposażenie itp.
Wiem, że temat ciężki, bo praktycznie wszystko z magazynów trafiało do Volkssturmu, ale może są jakieś dodatkowe informacje.
Np jak rozwiązano problem logistyczny - dostarczenie konkretnego rodzaju nietypowej amunicji do danego oddziału.
Napisano
POlecam ten link, no i całą stronę-EXTRA: broń, hełmy itp.: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/
Napisano
Dzięki, tą stronę znam. Przy okazji strony whatfora, w dziale Volsturm, na fotce gdzie są Volksturmani w Gdańsku z Panzerschrekami, w dolnym rogu widać tłoczone kółka z blachy podstawy km.
W książce z której pochodzą te fotki są też km na takich kółkach, ciągnięte przez 2 osoby (fotki z Poznania).
Ktoś ma może pojęcie co to jest, cóż było na takiej podstawie? Do tej pory nigdzie takich nie widziałem.
Może to podstawy lądowe pod km lotnicze?
Napisano
Tak znany i ciekawy patent.
Ładnie wygląda taka prezentacja histori, zdecydowanie lesze niż nudne gablotki.
Jak na moje oko manekinowi zabrakło opaski volksturmu, zaś na panzerfaustach naklejek i opisów, ale to szczegóły:))
Ktoś rozpoznaje jaka to kurtka na manekinie powyżej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie