Skocz do zawartości

starzenie drewna

Gość JaMeS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialbym postarzyc"rekonstruowany sztyl drewniany.Macie Jakies spsoby?
Napisano
Cze 007.
Jeżeli chcesz uzyskać przyciemnienie barwy aż do czarnej, to możesz taki element nacierać wodnym roztworem nadmanganianu potasu (najlepiej w rękawiczkach, bo żrące i farbuje lepiej niż orzechy).
Pozdrawiam
Napisano
Chodzi mi rowniez o spekania imitujace starosc-wiem ze trzeba grzac i moczyc na zmiane.Ale czy jest jakis chemiczny przyspieszacz?
Napisano
kup kwas solny do akumulatorów - ok 10% i natrzyj lekko drewno (uwaga na palce ale bez przesady , to tylko 10% ), po ok godzinie masz ładny ciemnawy kolor ale przebieg procesu kontroluj bo drewno będzie dochodziło jeszcze ok 20 godzin więc po przyczernieniu do połowy drewno umyj a wsiąknięty roztwór i tak pociemni bardziej
najlepiej spróbuj na jakimś niepotrzebnym kawałku drewna
Napisano
Witam!
O ile się nic ostatnio nie zmieniło w konstrukcji akumulatorów kwasowych to od zawsze się używa kwasu siarkowego(VI) H2SO4 o gęstości 1,26-1,28 g/cm3 a tenże diametralnie się różni właściwościami chemicznymi i fizycznymi od HCl k. solny
Napisano
Przede wszystkim napisz co to za drewno. Skład chemiczny poszczególnych gatunków jest rożny i nie ma jednej uniwersalnej metody.
Napisano
Kur..pytasz jakie drewno?Nie mam pojecia chyba sosna.
A jest to sztyl do siekiery-normalny ze sklepu.
Mam lednie zachowany czekanik I wojenny i grzech patrzec jak lezy sobie bez raczki wiec dorabiam.

A Red Alf ma racje-w akumach stosuje sie albo kwas H2SO4 albo zasade. a HCl?
Moze potwierdz to-czasem czlowiek sie pomyli.
Napisano
w zasadzie to jeden h.... , czy to kwas solny czy siarkowy bo czerni tak samo:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie