akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Dziś mija 144 rocznica bohaterskiej śmierci pułkownika Djonizego Czachowskiego.Udałem się domiejscowości Jawor Solecki w miejsce jego śmierc zapaliłem znicze zawiązałem na pomniku biało-czerwoną szarfe.Cześć jego pamięci.
Petrus_ Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Odsłonięcie pomnika pułkownika Dionizego Czachowskiego w Jaworze Soleckim w 1932 roku. Pomnik został ufundowany przez księdza Jana Wiśniewskiego, pochodzącego z Krępy Kościelnej - proboszcza parafii Borkowice.
BogdanLacki Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Podoba mi się pomysł przypominania rocznic historycznych i jednocześnie pokazywania mało uczęszczanych miejsc.Ale może tak trochę szerzej opisać całe wydarzenie:1. dokładna lokalizacja ( może ktoś chciałby tam pojechać)2. przebieg zdarzeń3. historia obiektu w ciągu 144 latDziękuję i pozdrawiamBogdan
Petrus_ Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Oto linki dotyczące tematu:http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/index.php?id=g16http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/index.php?id=n24
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Witam ponownieBogdanLacki polecam strone podaną przez Petrus_ to chyba najlepsza strona o powstaniu 1863 i pamiątkach po nim na ziemi radomsko-kieleckiejpiotr2 nie dziękuj to mój obowiązek jako Polaka w czasach gdy fanty po esesach" mają większą wartość niż nasza polska historia...Taki krajsł. Jan Pietrzakmuz. Zbigniew RayJest takie miejsce u zbiegu dróg,Gdzie się spotyka z zachodem wschód...Nasz pępek świata,Nasz biedny raj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Nad pastwiskami ciągnący dym,Wierzby jak mary w welonach mgły,Tu krzyż przydrożny,Tam święty gaj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Kto tutaj zechce w rozpaczy tkwić,Załamać ręce, płakać i pić,Ten święte prawo Ma, bez dwóch zdań...Jest takie miejsce,Taki kraj. Nadziei uczą ci, co na stosUmieli rzucić swój życia los,Za ojców groby,Za Trzeci Maj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Z pokoleń trudu, z ofiarnej krwiZwycięskiej chwały nadejdą dni.Dopomóż BożeI wytrwać daj!Tu nasze miejsce,To nasz kraj!
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Nadziei uczą ci, co na stosUmieli rzucić swój życia los,Za ojców groby,Za Trzeci Maj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Ta zwrotka zawsze mnie inspirujepozdrawiam akcej
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 Wszystkim polecam tekst wyryty na pomniku ksiedza Saturnina Goltza proboszcza parafii Lipsko,działacza niepodległościowego z okresu powstania styczniowego pochowanego na cmentarzu w Lipsku Czem ja byłem ty jesteś, czem ja jestem ty będziesz pomyśl i westchnij do Boga za duszę moją"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.