akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 Dziś mija 144 rocznica bohaterskiej śmierci pułkownika Djonizego Czachowskiego.Udałem się domiejscowości Jawor Solecki w miejsce jego śmierc zapaliłem znicze zawiązałem na pomniku biało-czerwoną szarfe.Cześć jego pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrus_ Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 Odsłonięcie pomnika pułkownika Dionizego Czachowskiego w Jaworze Soleckim w 1932 roku. Pomnik został ufundowany przez księdza Jana Wiśniewskiego, pochodzącego z Krępy Kościelnej - proboszcza parafii Borkowice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BogdanLacki Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 Podoba mi się pomysł przypominania rocznic historycznych i jednocześnie pokazywania mało uczęszczanych miejsc.Ale może tak trochę szerzej opisać całe wydarzenie:1. dokładna lokalizacja ( może ktoś chciałby tam pojechać)2. przebieg zdarzeń3. historia obiektu w ciągu 144 latDziękuję i pozdrawiamBogdan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrus_ Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 Oto linki dotyczące tematu:http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/index.php?id=g16http://powstanie1863.zsi.kielce.pl/index.php?id=n24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2 Napisano 6 Listopad 2007 Share Napisano 6 Listopad 2007 akcejdzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 Witam ponownieBogdanLacki polecam strone podaną przez Petrus_ to chyba najlepsza strona o powstaniu 1863 i pamiątkach po nim na ziemi radomsko-kieleckiejpiotr2 nie dziękuj to mój obowiązek jako Polaka w czasach gdy fanty po esesach" mają większą wartość niż nasza polska historia...Taki krajsł. Jan Pietrzakmuz. Zbigniew RayJest takie miejsce u zbiegu dróg,Gdzie się spotyka z zachodem wschód...Nasz pępek świata,Nasz biedny raj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Nad pastwiskami ciągnący dym,Wierzby jak mary w welonach mgły,Tu krzyż przydrożny,Tam święty gaj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Kto tutaj zechce w rozpaczy tkwić,Załamać ręce, płakać i pić,Ten święte prawo Ma, bez dwóch zdań...Jest takie miejsce,Taki kraj. Nadziei uczą ci, co na stosUmieli rzucić swój życia los,Za ojców groby,Za Trzeci Maj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Z pokoleń trudu, z ofiarnej krwiZwycięskiej chwały nadejdą dni.Dopomóż BożeI wytrwać daj!Tu nasze miejsce,To nasz kraj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 Nadziei uczą ci, co na stosUmieli rzucić swój życia los,Za ojców groby,Za Trzeci Maj...Jest takie miejsce,Taki kraj. Ta zwrotka zawsze mnie inspirujepozdrawiam akcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akcej Napisano 6 Listopad 2007 Autor Share Napisano 6 Listopad 2007 Wszystkim polecam tekst wyryty na pomniku ksiedza Saturnina Goltza proboszcza parafii Lipsko,działacza niepodległościowego z okresu powstania styczniowego pochowanego na cmentarzu w Lipsku Czem ja byłem ty jesteś, czem ja jestem ty będziesz pomyśl i westchnij do Boga za duszę moją" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.