Gość Napisano 26 Czerwiec 2002 Napisano 26 Czerwiec 2002 Co to jestZnalazłem pocisk i bardzo mnie ciekawi co to za pocisk.Prosze o pmoc w identyfikacji.Opis:Kaliber 75-76mmDługość 210mm(skorupa) ostatnie 55mm skorupy przy zapalniku wykonane jest z cynku( koniec skorupy półokrągły).W końcowej cześci pocisku nieruszone pierscienie uszczelniające.Z tyłu pocisku wypustka z gwintemod strony wewnetrznej.Z przodu wkręcony chyba zapalnik.Wykonanyz mosiądzu dwu stopniowy o długości ok 45mm.Grubszy stopień bliżej cynkowej czesci sorupy.Na zapalniku cześciowo widoczny napisruskimi literemi SPR" a 10mm za nim liczba 45 (chyba rok).Napisów pewnie jest wiecej ale są od spodu aja pocisku wolałem nie ruszać.Przecież nigdy nie wiadomo co sie może stać.Bardzp prosze o identyfikacje tego znaleziska gdyz bardzo mnie ono ciekawi.Czym takie pociski były elaborowane.Dziękuje.
vonadamski Napisano 27 Czerwiec 2002 Napisano 27 Czerwiec 2002 Proponuje zglosic to saperom i oni wszystko Ci powiedzą. Naprawde saperzy bardzo czesto sa zyczliwi. Pierscienie nie naruszone znaczy ze nie byl strzelany.Z poważaniem vonadamski
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.