szmajser38 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Czy spotkaliscie sie z nazwiskiem Olszewski , syn mojej znajomej mieszka w Vancouver twierdzi iz pochodzi z rodu Olszewskiego biskupa ktory ufundowal katedre w Gdansku i on sie dowiedzial tego od pana Troszcyglowa z Gdanska.jego dzidek mial jakis majatek na poludniu polski przed wojna sluzyl w Warszawie w drugim pulku ulanow jego siostra Eva Darmos pochodzi z Lodzi .Jego dziadek sluzyl w Armi krajowej i mieszka w lodzi czy spotkaliscie sie z tymi nazwiskami.? Z tego co orintuje figuruje nawet na filmie pod tytulem Czarne Chmury" podobno jego Syn olszewskiegigo wyjechal do Wielkiej Brytani przemycony na Szweckim statku i nazywa sie simon Olszowski ?Czy ktos spotkal sie z tymi nazwiskami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmajser38 Napisano 4 Listopad 2007 Autor Share Napisano 4 Listopad 2007 Mam kolege , Ktory zajmuje sie historia Gdanska , ale nic o katerze nie slyszal wiec , dzidek Ewy i Adama Darmosa znajdowal sie w w Czasie wojny w Warszawie gdzie wziol slub w 1943 jego brat wyjechal przez okupowana Gdynie do Szweji a nastepnie do Wielkiej Brytani gdzie otworzyl sobie buznezOlszowski z Warszwy " jak wynika ze zdjecia sluzyl 2 pulkuulanow ? Wim ze przed Wojna mial kawalek domku w Juracie ktory odziedziczyly jego dwie corki Wanda Anaz , oraz HAna Olszewska oraz Janusz ,Byl to przedwojenny domek letniskowy ? nie mam zadnych informacji na ten tematich wnukowie zyja w Vancouver Jacek Darmos , Eva DarmosAdam Darmos .Czy ktos slyszal cos na ten temat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.