Skocz do zawartości

wolne miasto gdansk , lustrzanka?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnie trafieni z okolic gdanska , wlasciwie z identyfikacja nie mialem problemu , tylko nie wiem czy jest to moneta lustrzana czy nie i jak to odroznic . Czym rozni sie lustrzanka od zwyklej monety. Dodam tylko ze przy obracaniu monety pod swiatlo" , swiatlo odbija sie i wedruje" po monecie.

Napisano

i druga sztuka z innego miejsca , nie wiem czy to kwestia gleby , ale ta srebrna mmoneta jest w stanie dosc dziwnym na srebrze jakies przebarwienia ktorych nie idize doczyszcic , czy wie ktos moze czym i jak czyscic zeby nie uszkodzic monety ? za pomoc z gory dziekuje

Napisano
STEMPEL LUSTRZANY- moneta wybita takim stemplem posiada idealnie wypolerowane (lustrzane) tło i matowy rysunek

a według katalogu ta moneta nie jest monetą lustrzaną. Gratuluje Trafienia.

pozdro rudy992
Napisano
Witaj
Potrzebne będzie ci gorąca woda ,sól i folia aluminiowa
Na dnie miski rozłoż folie aluminiowa wsyp sól i wlej bardzo gorącą wodę włoż monete, i odczekaj chwilkę . Potem za pomocą wacika staraj sie usunąc nalot I tak z 5 razy powinno byc git. Srebro daje sie łatwo polerowac , ja np czysciłem sztucce które były w opłakanym stanie (wyjete ze starej poniemieckiej lesniczowki ktora sie spaliła)w ten własnie sposóp no i przy uzyciu najdrobniejszego papieru sciernego, (nie polecam w przypadku monet papieru sciernego rzecz jasna!!! ) efekt jest rewelacyjny wypolerowałem je tak ze swieca sie teraz jak psu j....:)
Powodzenia
Napisano
Tylko pogratulować, dość cenne monety i stan dosyć ładny. Miałem ten sam problem przy 1/2 Guldena. Nie warto czyścić. Ja po moczeniu w kwasku myślałem że ok ale po jakimś czasie plamy ponownie wylazły.

Gratuluje trafienia
Napisano

i jeszcze dwojka sprzed miesiaca w stanie dosc ladnym , wole nie czyscic bo specjalisci z numizmatycznych sklepow mi beda wciskc ze to podroba ;)
pozdrawiam moherhead

Napisano
Nie polerować monet - tracą ogromnie na wartości.Ewentualnie wymoczyc w oliwce z oliwek i przecierać bawełnianą szmatką,Jak do kwasku cytrynowego to mieszać z wodą i nie trzymać dłużej niż minute na raz po czym przecierac szmatką,powtarzac az będzie ładnie.(ale tez nie ZA ładnie:)pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie