Skocz do zawartości

Polscy producenci cd.

proscan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiem, że wystawiam się na atak pseudo patriotów i innych wyznawców polskiej myśli technicznej (tudzież producentów we własnej osobie podszywających się pod zwykłych" czytelników i użytkowników), ale znowu muszę skrytykować poczynania naszych rodzimych, wspaniałych producentów.

Wiadomo, że robią oni wykrywacze nie gorsze, a nawet przewyższające parametrami wykrywacze zachodnie. To jest oczywiste. Tej kwestii nie będę tutaj jednak roztrząsał.

Natchnęła mnie wizyta na stronie www firmy Elekronik System.

Co widzę? Logo firmy White's ! Tyle, że bez nazwy white's tylko z inną.

Podobne logo spodobało się także innej polskiej firmie (pozdrawiam Wybrzeże !).

White's wybrał to charakterystyczne logo ze stylizowanym modelem atomu nie przypadkiem (mam nadzieję, że polskie firmy wybrały akurat takie logo przypadkiem i nie chcą się podszywać pod White'sa !).

Otóż firma White's swoją działalność rozpoczynała w latach 50-tych w czasie tzw. zimnej wojny, na fali strachu przez konfliktem nuklearnym. W Ameryce była niezła panika z tego powodu i bardzo dobrze sprzedawały się liczniki Geigera do pomiaru natężenia promieniowania. White's zaczynał właśnie od takiej produkcji, stąd takie a nie inne logo.

Potem panika nuklearna ustała, White's rozpoczął produkcję wykrywaczy, a logo atomowe" zostało.

A jaka jest geneza Waszego logo Panowie?

proscan

Post Scriptum

Panowie, jeśli już musicie powoływać się na nie swoją tradycję, to powołajcie się przynajmniej na tradycję polską. Tradycję konstruowania sprzętu wyrywającego. Wszak to nasz polski oficer Józef Kossacki był konstruktorem wykrywacza min służącego z sukcesem armii brytyjskiej podczas II wojny.

Życzę Wam podobnych sukcesów, a przede wszystkim skromności takiej jaką miał porucznik, a potem profesor Kossacki.
Napisano
Być może mamy jakieś tradycje w sprzęcie stomatologicznym (wyrywającym), ale powyżej zdecydowanie chodziło mi o sprzęt wykrywający.

:-)

proscan
Napisano
Może trochę mniej dokuczliwie Panie Piotrze, bowiem sam osobiście, na wystawie sprzętu elektronicznego dla wojska, widziałem wykrywacze do kontroli osobistej, produkowane przez firmę Anderson (Andersen ? - sorry nie pamiętam) chyba z GB, z logo identycznym jak logo White'sa. Tknięty tym faktem zapytałem przedstawiciela. W odpowiedzi usłyszałem że firma A. ma tradycje dłuższe od White'sa (na udokumentowanie czego wyciągnął kilka papierków) i to White's im ukradł logo.
Co do wykorzystywania nazw, to lista przykładów typu addidas, niki, panasanik, pionier nie ma chyba końca i nie są to rodzime przykłady.
Rodzime obśmiewał Pan całkiem niedawno w stosunku do firmy, której wszystkie nazwy były w całości lub w części (co najwyżej z niewielką modyfikacją) wykorzystywane przez innych wcześniej (łącznie z nazwą firmy zresztą).
Takie postępowanie nie jest więc w żadnym wypadku polską przypadłością narodową tylko przypadłością ludzi pewnego pokroju, próbujących korzystać z cudzego dorobku, że nie nazwę tego dosadniej.
Napisano
Nie twierdze, że my jesteśmy w tym względzie gorsi czy lepsi. Po prostu na polskim forum dla polskich poszukiwaczy wytykam polskim producentom zachowania niezbyt etyczne, nie zgodne z zasadami zdrowej konkurencji i ocierające się o prawo. Ci sami producenci chełpią się swoimi osiągnięciami, podczas gdy nie stać ich nawet na własne oryginalne logo.

Faktycnzie firma Adams posiada rownież logo uklearne". Sprawdziłem - działają od roku 1965. White's swój wykrywacz wypuścił wg moich zrodeł w 1959r. Nie wiem kiedy powstało ich logo. Na zdjeciach ich liczników Geigera nie ma żadnego logo.

Logo nuklearne spodobało się także niemieckiej firemce RO-WI. Ale tutaj nie ma się co dziwić - oni produkują kopie wykrywaczy Sniffer, więc dlaczego nie mieliby skopiować czyjegoś logo?

Pozdrawiam serdecznie w ostatnim dniu 2003 roku!

proscan
Napisano
>Po prostu na polskim forum dla polskich poszukiwaczy wytykam polskim producentom zachowania niezbyt etyczne, nie zgodne z zasadami zdrowej konkurencji i ocierające się o prawo.

To się daje zrozumieć.

>Ci sami producenci chełpią się swoimi osiągnięciami, podczas gdy nie stać ich nawet na własne oryginalne logo.

Z tym też jak najbardziej się zgadzam. Trudno uwierzyć, że firma która ma pożyczone" wszystko, od nazwy własnej poprzez nazwy wszystkich produktów (żeby tylko dobrze wyglądało :/), wypracowała własne rozwiązanie czegokolwiek. Trudno też uwierzyć, że wymęczona gdzieś pokątnie kopia SANDBANKSA czy FISHERA VLF 555 (nie produkowanego już jakieś 20 lat) kładzie na łopatki wszystkie XLT, DFX, MXT, CZ, XS, CX razem wzięte, a te 40 cm dla jednogroszówki to jest napisane tylko przez skromność, bo tak naprawdę to tam jest dobre pół metra.

>Faktycnzie firma Adams posiada rownież logo uklearne". Sprawdziłem - działają od roku 1965. White's swój wykrywacz wypuścił wg moich zrodeł w 1959r. Nie wiem kiedy powstało ich logo. Na zdjeciach ich liczników Geigera nie ma żadnego logo.

W rzeczy samej - był to Adams. Widziałem to chyba w roku 1997 albo 1998 i się mi pomyliło ;) Ale jak nie Calineczka to Niedźwiedź Pana Adamsa - zawsze to jakaś bajka.

>Logo nuklearne spodobało się także niemieckiej firemce RO-WI. Ale tutaj nie ma się co dziwić - oni produkują kopie wykrywaczy Sniffer, więc dlaczego nie mieliby skopiować czyjegoś logo?

Kolejny przykład z importu. Sam Pan widzi, że problem ma charakter internacjonalny.

>Pozdrawiam serdecznie w ostatnim dniu 2003 roku!

Również życzę pasma sukcesów w nadchodzącym 2004 - tak w kraju jak i za granicą, tak Panu jak i innym użytkownikom forum.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie