szary Napisano 23 Październik 2007 Autor Napisano 23 Październik 2007 Pare lat temu mialem okazje explorowac Gdanskie Stogifaktycznie mozna spotkac glowne umocnienia forteczne siegajace okresu poczatku 20 w najstarsze z nich sa zbiezne standartowych fortow z okresu Bismarka wiele z przypypomina umocnienia artyleryjskie nie jestem zanwca typow shronow .Ciekawostka jest fakt pozostalosci funadmentowcmentarnych pomiedzy plaza Gdansk Stogi oraz stogami w okolicach Portu polnocnego?
BLANK Napisano 24 Październik 2007 Napisano 24 Październik 2007 OOO Stogi:-) tam sie urodziłem:P Jest tam sporo ciekawych miejscówek, szkoda tylko że dzieli mnie do Gdańska teraz jakieś 350km:(pozdro
szmajser38 Napisano 18 Listopad 2007 Napisano 18 Listopad 2007 Badalem kiedys ten zespol umocnien najstarsze pochodza jeszcze z okresu polowy 19 wieku az do okresu II wojennego niektore z nich byly uzdatniane w okresie przed pierwsza wojna swiatowa .Jakis czas temu prowadzilem tam poszukiwania , ale oprocz dobrze zachowanych umocnien nictam nie znalazlem .Wiem ze ten pas fortyfikacyjny byl rozbudowany przedewszystkim z przystosowaniem do obrony od strony morza . Z opowiadan tzw starych Ludzi" z tego rejonu wiem iz w czasie budowy portu pulnocnego w latach 70czasc umocnien zostala rozebrana i podobno trafialy sie tam roznorakie znaleziska ? Czy to prawda nie wiem .W Kierunku na brzezno udalo mi sie znalezdz nieco lusek i czesci przypominajacych np rame do Zindapa ect oraz puszki przypominajacej bardziej sitko niz jakis obiekt zabytkowy obiekt .Czy ktos tam chodzil z piszczalka w okolicach Stogow??
sznur2 Napisano 21 Listopad 2007 Napisano 21 Listopad 2007 Witam Panowie troszkę mijacie się z prawdą to co możemy oglądać w Gdańskich Stogach kierując się w stronę portu to pozostałości 25-tej Baterii Altylerii Stałej o wybudowaniu której zadecydowano w 1952, faktem jest że zaadaptowano obiekty z niemieckiej baterii przełomu XIX i XX wieku, wedłóg mojej wiedzy jest to obiekt o nr.613, który zresztą niedawno został zniszczony podczas budowy terminalu kontenerowego(kilka lat temu znalazłem tam hełm niemicki) oraz kilka mniejszych obiektów z harakterystycznym napisem Erbaut nad wejściem i również jak mniemam pierwszy obiekt który możemy napotkać na swojej wędrówce od pętli tramwajowej zresztą jeden z większych w całym kompleksie, reszta to niestety dzieło komunistycznych władz poniżej numeracja i przeznaczenie obiktów wchodzących w skład baterii:- 4 SO (ob. nr 601,602,603,604)- CA (ob. nr 605)- GPKO (ob. nr 606)- ZPKO (ob. nr 607)- Magazyn amunicji (ob. nr 613)- Dwa magazyny amunicji specjalnej (ob. nr 615,616)- Dwa wzmocnione punkty obserwacyjne- Dwa schrony obsługi (ob. nr 611,612?)- Elektrownia z podstacja wysokiego napięcia (ob. nr 609)Na wyciczki z pikaczem zapraszam bliżej Westerplatte, za port tam warto poświęcić trochę czasu, mam tam pewne osiągnięcia którymi chwalić się niewypada Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.