Skocz do zawartości

Gdanskie Stogi

szary

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pare lat temu mialem okazje explorowac Gdanskie Stogi
faktycznie mozna spotkac glowne umocnienia forteczne siegajace okresu poczatku 20 w najstarsze z nich sa zbiezne standartowych fortow z okresu Bismarka wiele z
przypypomina umocnienia artyleryjskie nie jestem zanwca
typow shronow .Ciekawostka jest fakt pozostalosci funadmentow
cmentarnych pomiedzy plaza Gdansk Stogi oraz stogami w okolicach Portu polnocnego?
Napisano
OOO Stogi:-) tam sie urodziłem:P Jest tam sporo ciekawych miejscówek, szkoda tylko że dzieli mnie do Gdańska teraz jakieś 350km:(
pozdro
  • 4 weeks later...
Napisano
Badalem kiedys ten zespol umocnien najstarsze pochodza
jeszcze z okresu polowy 19 wieku az do okresu II wojennego niektore z nich byly uzdatniane w okresie przed pierwsza wojna swiatowa .Jakis czas temu prowadzilem tam poszukiwania , ale oprocz dobrze zachowanych umocnien nic
tam nie znalazlem .Wiem ze ten pas fortyfikacyjny byl rozbudowany przedewszystkim z przystosowaniem do obrony
od strony morza . Z opowiadan tzw starych Ludzi" z tego rejonu wiem iz w czasie budowy portu pulnocnego w latach 70
czasc umocnien zostala rozebrana i podobno trafialy sie tam roznorakie znaleziska ? Czy to prawda nie wiem .W Kierunku na brzezno udalo mi sie znalezdz nieco lusek
i czesci przypominajacych np rame do Zindapa ect oraz puszki przypominajacej bardziej sitko niz jakis obiekt zabytkowy obiekt .Czy ktos tam chodzil z piszczalka w okolicach Stogow??
Napisano
Witam Panowie troszkę mijacie się z prawdą to co możemy oglądać w Gdańskich Stogach kierując się w stronę portu to pozostałości 25-tej Baterii Altylerii Stałej o wybudowaniu której zadecydowano w 1952, faktem jest że zaadaptowano obiekty z niemieckiej baterii przełomu XIX i XX wieku, wedłóg mojej wiedzy jest to obiekt o nr.613, który zresztą niedawno został zniszczony podczas budowy terminalu kontenerowego(kilka lat temu znalazłem tam hełm niemicki) oraz kilka mniejszych obiektów z harakterystycznym napisem Erbaut nad wejściem i również jak mniemam pierwszy obiekt który możemy napotkać na swojej wędrówce od pętli tramwajowej zresztą jeden z większych w całym kompleksie, reszta to niestety dzieło komunistycznych władz poniżej numeracja i przeznaczenie obiktów wchodzących w skład baterii:
- 4 SO (ob. nr 601,602,603,604)
- CA (ob. nr 605)
- GPKO (ob. nr 606)
- ZPKO (ob. nr 607)
- Magazyn amunicji (ob. nr 613)
- Dwa magazyny amunicji specjalnej (ob. nr 615,616)
- Dwa wzmocnione punkty obserwacyjne
- Dwa schrony obsługi (ob. nr 611,612?)
- Elektrownia z podstacja wysokiego napięcia (ob. nr 609)
Na wyciczki z pikaczem zapraszam bliżej Westerplatte, za port tam warto poświęcić trochę czasu, mam tam pewne osiągnięcia którymi chwalić się niewypada

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie