Skocz do zawartości

Diafragma

vonadamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos z was koledzy widzial kiedys lub jest w posiadaniu urzadzenia do nauki celowania do karabinu Mauser, Mosin lub Mannlicher. W dzisiejszej armii nazywa sie cos podobnego Diafragmą. Akurat weszlem w posiadanie czegos takiego i chce to zidentyfikowac(to nie jest zadna czesc broni ani nic w tym stylu!!!) Wyglada na to ze bylo wkladane w miejsce zamka(drewniany kolek, przeziernik z mechanizmem do korekcji ustawienia(ze tak powiem:) )

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Witaj!Nie wiem czy dobrze kojarzę ale takie urządzenie,jak opisujesz Austriacy stosowali do M 95 w czasie I w.ś.Wygląda to jak niewielkie pudełeczko,przez które patrzy się w trakcie celowania.Często stosowano to przy operacjach dywersyjnych.Jeżeli o to właśnie Ci chodzi,to mam oryginalną instrukcję urządzenia z 1917roku-tyle,ze po niemiecku.Są rysunki,metody ustalenia dystansu,zastosowanie itd.
Napisano
Witaj !!

Czy jest to drewniany kołek Fi ok.10-12 mm,Przeziernik w kształcie lejka z centralnym otworkiem fi ok.2-3mm, z pokrętłami nastawczymi, całość długa na ok 15-18 cm. ? Kołek w kolorze brązowym, części metalowe czernione. Jeśli tak,to mam coś takiego od jakiegoś czasu, stan magazynowy i też mnie mocno interesowało zastosowanie tegoż. Podejrzewałem zastosowanie do nauki celowania tylko nie mogłem tego umiejscowić wiekowo. Jak maszto samo to daj znać.
Nara
Rufus
Napisano
Do Rufusa.
Masz racje sluzylo to do nauki celowania. Podobne urzadzenie sluzy nadal w armii bardziej skomplikowane ale o to samo chodzi. Przez przeziernik zolnierz celowal, tymi pokretelkami ustawial przeziernik tak aby widzial muszke tzw. rowna czyli zgrana a cacy". Lecz to wszystko wiem dzieki znajomosci dzisiejszej Diafragmy, ale pojawia sie pytanie czy jest to urzadzenie uzywane do Mausera czy tez Mosina choc rownie dobrze moze to byc do Labela czy Mannlichera. Ja osobiscie jednak sadze ze jest to zabawka ruska. Co sadzisz na ten temat?

Z powazaniem vonadamski.
Napisano
Cześć !!
Mój egzemplarz pozyskałem z kręgów zbliżonych do LWP. Tak więc Twoja sugestia że sprzęt jest pochodzenia sowieckiego " jest najprawdopodobniej słuszna.
Najgorsze w tym wszystkim jest to , że schowałem to podczas przeprowadzki tak skutecznie że nie mogę znaleźć :))) Ale nie jest to rzecz upiornie cenna, raczej ciekawostka. Bardzo płakać nie będę po ewentualnej stracie :)))
Pozdrowionka !!!!!!!!!
Rafał-Rufus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie