Aftan Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 Witam!!!Panowie proszę o radę. Będę miał do wydania około 1700 złotych.Zbieram wyłącznie monety, guziki i medaliki. Obecnie posiadam Minelaba X-terrę 30. Wykrywacz godny polecenia.Zważywszy, że w tym roku zaczynałem przygodę odkrywcy chyba wyniki nie są złe.Pewnie ze 300 różnego rodzaju monet, guzików i medalików.No ale apetyt rośnie w miarę jedzenia, a i przybywa konkurencji. Dlatego chciałbym kupić coś jeszcze bardziej dobrego. Co proponujecie? Interesuje mnie wykrywka wyłącznie na drobnicę o bardzo dobrym zasięgu i niezłej dyskryminacji. Ostatnio dużo czytałem o wykrywaczach Tessoro.Jest bardzo dużo pochlebnych opinii o tej firmie. Czy warto będzie zmieniać moją X-terkę na przykład na cibolę czy vaquero? Czy może są jeszcze jakieś fajne wykrywacze na drobnicę w cenie do 1700 zł.Proszę o poważne opinie.
prymek7 Napisano 11 Październik 2007 Napisano 11 Październik 2007 Trudne pytanie, osobiście mam Tejona chyba już przeszło 2 lata, wcześniej miałem chyba 7 wykrywaczy z tego tylko pierwszy był polskiej produkcji. Jaki wykrywacz kupię w przyszłości? - oczywiście Tejona - mój jest trochę wychechłany. Wyświetlacz w wykrywaczu tylko rozprasza i delikatnie mowiąc piepszy psychę i nigdy prawdy nie powie Jeśli szukasz kolorowej drobnicy kup używanego tejona -obserwując ceny na allegro zauważam że kupisz chyba taniej niż za 1700.
Aftan Napisano 11 Październik 2007 Autor Napisano 11 Październik 2007 No, a jak to jest z tą identyfikacją w Tesoro.Jeżeli nie ma wyświetlacza, no i z tego co tu czytam jest jednotonowa identyfikacja przedmiotu to jak tu poznać czy warto kopać czy nie?Pozdrawiam!!!
prymek7 Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 W Tejonie brak wyświetlacza i identyfikacji tonowej jednak co by ci ta identyfikacja dała? miałem kiedyś spectrum XLT pamiętam że łuska karabinowa na wyświetlaczu syganlizowana była coś pomiędzy +55 - +65 jednak jaka pewność że to łuska a może to mosiężna klamra ustawiona bokiem? To co na wyświetlaczu zależne jest od tak wielu czynników że patrzenie się na niego mija się z celem i tylko zajmuje niepotrzebnie czas. Podsumowując to trzeba kopać każdy sygnał na kolor a identyfikować jak się wykopie.
draven85 Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Aftan mam Cibolę od dwóch dni i powiem tak dyskryminacja jest rewelacyjna , ustawisz powyżej iron i żelazo masz z głowy więc identyfikacja tonowa nie jest aż tak bardzo potrzebna. Jak na razie chodzę poniżej iron i wykopuję tylko większe żelazo, gwoździ czy drucików nie widzi (wiem bo wykopałem je garrettem i zostawiłem pod ziemia i sprawdziłem czy Cibola zobaczy). Powiem tak sprzęt jak na pierwsze moje wrażenia bardzo fajny i prosty w obsłudze, tylko nie wiem jak się mają zasięgi do Twojej X-Terry. pozdrawiam
Aftan Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 Dzięki panowie za rady. A może ktoś wie jak się mają zasięgi Ciboli, Vaquero czy Tejona do X-terry 30. Czy są lepsze czy nie. A może nie warto robić sobie kłopotu i nie zmieniać ponieważ osiągi będą porownywalne.Pozdrowienia!
draven85 Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 Aftan podaj jakie zasięgi ma x-terra to powiemy :)
Aftan Napisano 12 Październik 2007 Autor Napisano 12 Październik 2007 No wiesz ciężko mi podać zasięgi x-terry ponieważ nigdy tego nie mierzyłem. Ale może zadam inne pytanie. Masz 1700 zł. Szukasz monet. Jaki wykrywacz kupujesz? Czy jest to X-terra 30, Cibola, Vaquero czy może jakiś inny wykrywacz ?
draven85 Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 o x-terra się nie wypowiem bo nie znam tej wykrywki. Cibola i vaquero to podobno to samo tylko vaquero ma strojenie do gruntu- dla mnie funkcja która nie przypadła mi do gustu dlatego wybrałem cibole która jest automatycznie ustawiona ale jeśli dla Ciebie będzie przydatne samodzielne strojenie to weź vaquero pewnie dzięki temu możesz osiągać lepsze efekty. pozdr
draven85 Napisano 12 Październik 2007 Napisano 12 Październik 2007 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=349149#349149
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.