Skocz do zawartości

Eksploracja na starych smietnikach

Gość "

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
za wszelkie informacje o lokalizacji starych ( do 1945) smietnikach i wynikach eksploracji na nich pozostaję z góry wdzieczny
Napisano
własnie wczoraj grzebałem w jednym.
butelki, monety alum.,pasta do zebow itp. kupa smieci !!
Napisano
znam kilka na Dolnym Śląsku,generalnie same śmieci ale gdyby tak głębiej...
  • 1 month later...
  • 9 months later...
Napisano
Słyszałem że coś jest Na Niskich Łąkach... ale sam nie sprawdzałem (nie mam wykrywacza)... jest też pole zrzutowe na Maślicach (przynajmniej tak ktoś mi mówił) ale też nie wiem nic więcej... Natomiast sam temat jest cikawy...
Napisano
o wrocławiu pogadajcie z harrysem - on ma te informacje , wg mnie wykrywacz się wam nie przyda - za dużo metalu lepiej dobre ssito i łopata , a najlepiej fadroma
Napisano
Kopie na pod gorzowskich śmietnikach i musze przyznać, że złotym Eldorado to one nie są.Mianowicie dla tego,że na śmitniki Niemcy nie wyrzucali dobrych rzeczy tylko tak jak my dzisiaj śmieci.No ,a ta drobnica i kilka butelek ,to miły doatek do nich.
pozdro Pol
Napisano
Udalo mi sie zlokalizowac stary poniemiecki smietnik, który należal kiedys do parafialnego kosciółka niedaleko Legnicy a obecnie znajduje sie na prywatnej posesji. Dogadalismy sie z gosciem i bez stresu mozna bylo kopac. Szybko jednak wykrywacz trzeba bylo zaminic na sito. Duzo ciekawych znalezisk : dużo monet, ale glownie fenigi niemieckie, odznaki koscielne, troche sreberka w postaci krzyżyków i medalików, figurki itp. Jednym słowem niby śmietnisko ale warto bylo sprawdzić
Napisano
Wiele lat temu kopałem na śmietniku w Bardo Śląskim i znalazłem następujące rzeczy:
Rozlatującą się portmonetkę ze spróchniałymi" monetami aluminiowymi, lufę z bębenkiem jakiegoś rewolwera damskiego i złotą koronkową ozdobę prawdopodobnie drewnianej laski.
Było tam też sporo części naczyń i kafli z pieca. Stan tej mięszaniny wskazywał na gruntowne porządki powojenne. Moje ówczesne penetracje nie były gruntowne. Jak widać czasem warto i w śmietniku.
Napisano
kiedyś we Wrocławiu znalezione na Niskich Łąkach dwie cenne monety z czasów rzymskich, tak słyszałem. może jednak warto...
Napisano
Nie jestem z Poznania ,ale dobra rada ;nie szukaj w mieście tylko w jego okolicach.Przecież w środku miasta nikt nie zrobiłby śmietnika.
Napisano
O przepraszam, kopię sobie arcyciekawy śmietnik w samym centrum mego miasta, a nie jest ono wcale małe. W związku z tym nie zgodzę się ze stwierdzeniem iż w centrum miasta nie robiono śmietników. A zapomniał bym dodać że śmietnik ten nie jest ciekawy ze względu na codzienne dostawy towaru, ale na fanty związane z minionymi czasami.
Napisano
A ja znalazlem juz kilka poniemieckich smietnikow na Mazurach niedaleko opuszczonych gospodarstw czy w lasach. Na takim jednym smietniku trafilem okolo 60 sztuk roznych butelek i buteleczek. Jedna nawet z cala etykieta bo byla w calym pudelku!(jakas zaprawa octowa). Generalnie uwazam, ze lepsze sa smietniki gdzie ich sklad swiadczy o tym, ze to wyrzucili sprzatajacy po wojnie Polacy niz Niemcy. W takich smietnikach znalazlem sporo roznych odznaczen cywilnych i wojskowych a nawet nazistowskie zabawki czy rozne tabliczki.

Smietnikow szukam tez obok glownych drog biegnacych w starych lasach (czasem Niemiec jechal do lasu zakopac smieci) ale tam juz jest z reguly tylko mielonka porcelanowo-szklana.

Pozdrawiam vivaldi
Napisano
Absolutnie jestem przeciwny twierdzeniom, jakoby śmietnikom bezwględnym obowiązkiem było stać z boku wielkich miast. Przecie one wiernie nam towarzyszą w tworzeniu naszej cywilizacji. Szacowne miejsca im się przynależą! A takim sposobem co jaki starszy śmieć to barzej do środka a co nowszy - znaczy gówniańszy śmieć jeden, to z boku stać powinien. A wtedy w samem city zbieramy złote korony, łańcuchy,kamienie szlachetne albo talary a na peryferiach satelity,komórki i notebooki.

I jest fajnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie