duszan Napisano 23 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 23 Grudzień 2003 WitamChodzi mi głównie o odrdzewianie framug drzwi elementów systemu wentylacyjnego schronu i stalowych belek stropu a także wszelkiego rodzaju drzwi i drzwiczek.Czym odrdzewiać (szczotka druciana a może są jakieś magiczne specyfiki)?? Czym po odrdzewieniu takie elementy zabezpieczyć żeby je znowu rdza nie chwyciła?? Co jest najlepsze na zapieczone śruby??Za pomoc z Góry DziękujePozdrawiam Duszan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muslim Napisano 23 Grudzień 2003 Share Napisano 23 Grudzień 2003 Śruby możesz popsikać WD 40 i zawinąć szmatą. Powinno pużniej puścić.Ale nie chcesz ściągać drziw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 23 Grudzień 2003 Share Napisano 23 Grudzień 2003 Tak jak mosty - piaskowanie i malowanie. Niestety to nie tanio.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RASTCOM Napisano 23 Grudzień 2003 Share Napisano 23 Grudzień 2003 Piaskowanie będzie najlepsze ale to już raczej nie ta pora roku , jest jeszcze środek stosowany w górnictwie koloru brunatnego , po pomalowaniu na rdze pokazywała sie piana i można było malować farbą , oczywiście wcześniej zgrubsza czyściło się mechanicznie , a na śruby pomoże również podgrzewanie palnikiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 24 Grudzień 2003 Share Napisano 24 Grudzień 2003 jak chcesz coś odkręcać to może być wd 40, ale osobiście uważam, że x-40 jest lepszy, to jest praktycznie to samo tylko sprzedają na orlenie,dobrze jest też podgrzać palnikiem jak to wcześniej było napisane, no i oczywiście piaskowanie, tyle że jest drogie ale daje lepsze efekty niż szczotka druciana, jeśli masz dostęp do tych urządzeń co mycia pod ciśnieniem co używają na myjniach samochodowych np firmy karcher (nie traktujcie jako reklamę po prostu mam do takiego urządzenia dostęp, nawet nie znam innych firm) trylko ze specjalna końcówką do piaskowania, efekt super bo widziałempzdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Grudzień 2003 Share Napisano 25 Grudzień 2003 Po piaskowaniu większość śrub odkręca się bezproblemowo.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RASTCOM Napisano 25 Grudzień 2003 Share Napisano 25 Grudzień 2003 Jeśli chodzi o ten środek to nazywał się kompleksor bodajże , po piaskowaniu faktycznie większość śrub puści , chyba że gwint w środku pod nakrętką zdążył się już pokryć rdzą , co w tym przypadku raczej wystąpiło. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 30 Grudzień 2003 Share Napisano 30 Grudzień 2003 WD 40 to jest zupelnie co innego niż X-40 . To tak w kwestii formalnej .....PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 31 Grudzień 2003 Share Napisano 31 Grudzień 2003 To już tylko drobny szczegół, po prostu przedstawiłem własną opinię na podstawie doświadczeń, jak ktoś zna jeszcze inny dobry środek to z chęcią przetestuję może okaże się jeszcze lepszy.pzdrSzefo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RASTCOM Napisano 31 Grudzień 2003 Share Napisano 31 Grudzień 2003 proszę o wybaczenie wszystkich ale niestety inaczej nie moge dać znać o sobie na razie .Duszan post dostałem w razie jagby co to mam dostęp do sprzętu w stylu piły , agregat itd mój numer gg to 4168087 i cały czas jestem zainteresowany . jeszcze raz przepraszam że to na nie temat . pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszan Napisano 20 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2004 WitamDobrze Panowie a czym proponujecie taki element po odrdzewieniu zabezpieczyć żeby go rdza więcej nie chwyciła??Za odpowiedzi z góry DziękujePozdrawiam Duszan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 28 Styczeń 2004 Share Napisano 28 Styczeń 2004 Witamdo zabezpieczania polecam :Cortanin, Kompleksor, lub odpowiedniki tych środków .trwale zabezpieczają przed powroten korozji i w dodatku spełniają wymogi podkładu pod póżniejsze pokrycia farbami .PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.