Skocz do zawartości

Odrdzewianie elementów schronów bojowych pytanie??

duszan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chodzi mi głównie o odrdzewianie framug drzwi elementów systemu wentylacyjnego schronu i stalowych belek stropu a także wszelkiego rodzaju drzwi i drzwiczek.
Czym odrdzewiać (szczotka druciana a może są jakieś magiczne specyfiki)?? Czym po odrdzewieniu takie elementy zabezpieczyć żeby je znowu rdza nie chwyciła?? Co jest najlepsze na zapieczone śruby??

Za pomoc z Góry Dziękuje
Pozdrawiam
Duszan

Piaskowanie będzie najlepsze ale to już raczej nie ta pora roku , jest jeszcze środek stosowany w górnictwie koloru brunatnego , po pomalowaniu na rdze pokazywała sie piana i można było malować farbą , oczywiście wcześniej zgrubsza czyściło się mechanicznie , a na śruby pomoże również podgrzewanie palnikiem .

jak chcesz coś odkręcać to może być wd 40, ale osobiście uważam, że x-40 jest lepszy, to jest praktycznie to samo tylko sprzedają na orlenie,dobrze jest też podgrzać palnikiem jak to wcześniej było napisane, no i oczywiście piaskowanie, tyle że jest drogie ale daje lepsze efekty niż szczotka druciana, jeśli masz dostęp do tych urządzeń co mycia pod ciśnieniem co używają na myjniach samochodowych np firmy karcher (nie traktujcie jako reklamę po prostu mam do takiego urządzenia dostęp, nawet nie znam innych firm) trylko ze specjalna końcówką do piaskowania, efekt super bo widziałem
pzdr
Szefo

Jeśli chodzi o ten środek to nazywał się kompleksor bodajże , po piaskowaniu faktycznie większość śrub puści , chyba że gwint w środku pod nakrętką zdążył się już pokryć rdzą , co w tym przypadku raczej wystąpiło.
pozdr

proszę o wybaczenie wszystkich ale niestety inaczej nie moge dać znać o sobie na razie .
Duszan post dostałem w razie jagby co to mam dostęp do sprzętu w stylu piły , agregat itd mój numer gg to 4168087 i cały czas jestem zainteresowany . jeszcze raz przepraszam że to na nie temat . pozdr

• 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie