RayanPeter Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Witam mam problem z łyżeczką.Tzn. po 1 nie mam pojecia jaki to metal.Pokryta jest patyna czy innym ustrojstwem.Po lekkim przetarciu papierkiem popjawil sie żółty kolor.I tu jest zagadka, co to jest bo jak na miedz troche za złotawe, i wgule czy zastawy byly robiobne z takich stopów?Nie mówie ze to złoto od razu czy co ale mam pewne wątpliwości. ( I czy wogule złoto patynuje)Moje dotychczasowe metody.1.Woda + mydełko2.Lekko papierkiem3.Roztwór octu ( lekki efekt)4.Opalanie nad gazem ( troche ruszylo)5.Brak pomysłów;(Może macie jakies propozycje?Z góry dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 2 Październik 2007 Autor Share Napisano 2 Październik 2007 Moze troche pomoże.przedhttp://www.wrzuta.pl/obraz/qIPpOx9JxK/11pohttp://www.wrzuta.pl/obraz/dA8zOCfn7p/13Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1.Leibstandarte Napisano 2 Październik 2007 Share Napisano 2 Październik 2007 Moim zdaniem mosiądz, ew. srebrzony jak to na sztućce przystało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 3 Październik 2007 Autor Share Napisano 3 Październik 2007 Calkiem mozliwe, dzieki.Ale jak to wyczyscic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 A nie jet to czasem melchior?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 3 Październik 2007 Autor Share Napisano 3 Październik 2007 Melchior????Google zawodzi;/ ale znalazlem kilka fotek z tego stopu i chyba moj jest za złoty. Jak sprawdzic czy cos jest z mosiadzu? Wczesniej mialem podobny problem z figurka od szach ale tam ewidentnie w niektorych miejscach wychodzil czerwony odczynnik miedzi przy czyszczeniu. A tu tylko zlotko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Październik 2007 Share Napisano 3 Październik 2007 Do googlania maillechort lub nowe srebro. Kombinuj :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 3 Październik 2007 Autor Share Napisano 3 Październik 2007 Dzieki wielkie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.