Skocz do zawartości

Rzgów

rudy992

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mógł by ktoś mi przesłać mapki o przemarszu wojsk itp w okolicach Rzgowa, Powiat Łódzki wschodni. oto mój E-mail WojtekRutkowski92@interia.pl

z góry dziękuje
Napisano
49 i 50 res inf division oraz 3 div gwardii tak kole 11/1914 roku. Rosjanie mi. nacierali ze strony Rzgowa w 1945 roku w kierunku na Łódź i Wadlew - Łask ( w ostatniej opcji gonili Brandenburczyków i GroBdeutschland) ale do tej ostatniej sprawy mapki nie widziałem. Można o tym wyczytać w nielicznej literaturze, mi Wyzwolenie ziemi łódzkiej 1945 rok, natomiat do pierwszej wojny światowej proponuje ostatnio wydaną książke Wielka Wojna o Ziemie Obiecaną tj zbiór felietonów o bitwie w rejonie Łodzi w 1914 roku, tam na ostatnich stronach będziesz miał poglądowe mapki ( reprinty z niemieckojęzycznych opracowań).

http://www.odkrywca.pl/lodz-i-okolice-,324677.html#324677

Mapki niestety musisz sobie wypracować, mapki jeszcze niestety nie wszystko do tego jeszcze trzeba swoje wychodzić i z ludźmi rozmawiać.
Bo od tak na piękne oczy nikt Ci ich nie da, ludzie szanują swój czas i nakład pracy.
Pozdrawiam
Napisano
dzięki za wszystko, rozmowę z ludźmi mam obcykaną a chodzenia nieraz mam dość więc zostaje mi zdobywanie informacji których narazie mam mało. A i ludzie często gadają brednie i to bardzo myli ale jak 10-ciu się spyta to chociaż 2-ie osoby powiedzą to samo :P
Napisano
W książeczce polecanej przez Fafika są nie tylko mapki ale też są podane ich żródła. To ksiażki znajdujące się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Łodzi. Warto tam zajrzeć i obejrzeć wymienione pozycje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie