seroczyn Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 W Seroczynie na miejscowym cmentarzu znajduje sie zbiorowa mogiła nieznanych żołnierzy z września 39 (1 DP) Na niej znajduje się pomnik, który jest już w opłakanym stanie. W niedługim czasie planowana jest renowacja. Czekam na propozycje odnośnie samej mogiły jak i pomnika. Jak zmodernizować pomnik. Może propozycje na nowy projekt... Jeszcze jedno nieznani żołnierzy. No właśnie, czy możliwa jest ekshumacja pochowanych żołnierzy. Czy dałoby się to załatwić" Inne ujęcie mogiły:http://www.seroczyn.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=63Czy posiadacie jakieś informacje na temat por.Bolesława Wasilewskiego -z 5pp 1DP. Mistrz świata w strzelaniu z karabinku- szukałem w internecie ale z marnym skutkiem.
tombspider Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 Pomnik bardzo mi się podoba, lepiej go nie zmieniać, nowy projekt mógłby być klapą a ten pomnik jest bardzo ładny. Piękny orzeł i krzyż. Może po prostu go wyczyśćcie i zabezpieczcie przed erozją.
seroczyn Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Pomnik może i ma coś w sobie, ale materiał z jakiego jest zbudowany pozostawia wiele do życzenia... Orzeł to odlew z betonu, który popękał i wszystko wskazuje na to, że się ...rozleci. Cokół jest strasznie oblepiony wieloma warstwami emulsji... Nie wiem czy ma sens go czyścić lub go rozbierać i zrobić od podstaw. No i ten orzeł- po prostu trzeba by robić nowy odlew.
seroczyn Napisano 30 Wrzesień 2007 Autor Napisano 30 Wrzesień 2007 Pytanie zawarte w temacie jest nadal aktualne.No... i jakieś pomysły.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.