draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 witamjak ja wyczyścić i jak zakonserwować paski? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik2 Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 na początku przemyj je letnią wodą i oczysc je z ziemi i innych rzeczy. Potem przegotuj w wrzątku i na koniec posmaruj olejem zwykłym kuchennym. ... Pozdro :)) ([to jest moja medota na skórzane wykopki] :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 kondzik2 dzięki a jak wyczyścić samą manierkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 To chyba jakaś kpina. Gotować skórę? I dawać do niej olej roślinny? Jezu chryste......Może nie wiesz, ale od gorącej wody skóra sztywnieje na kamień. A oleje roślinne gniją w skórze. Po ptrzeczytaniu tego postu po prostu zaszokowałem się że można stosować takie metody. To że swoje przedmioty nieodwracalnie niszczysz w ten sposób, nie znaczy że powinieneś okłamywać innych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Są ludzie którzy wykopaną skórę myją i moczą w oliwce myśląc że to coś da. Ale to tez nei jest poprawny sposób. Ale dzisiejszy post kondzika - gotowanie i olej jadalny bije to wszystko na głowę. Szok.Sposób konserwacji wykopkowej skóry jest tylko jeden:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=127884#129033 Tylko tak i nie inaczej!!!!!!!!! W skrócie - mycie, moczenie w kwasku i ponowne garbowanie. Garbowanie można ewentualnie pominąć, ale nie wiem jak wtyedy skóa się zachowa za parę lat. Ale skoro to wykopek to i tak nie szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2007 Horst dzięki jednak trzeba uważać jak widzę :) a co z samą manierka czym ją wyczyścić i jak odkręcić?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 wuda 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 24 Wrzesień 2007 Share Napisano 24 Wrzesień 2007 owiń korek szmatą i złap kombinerkami. Może pójdzie.A co do czyszczenia to weź garnek, zagotuj wodę i wlej do tego buteleczkę kwasku cytrynowego spożhywczego ze sklepu. Wygotuj, będzie ładna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aegirsson Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 ODRADZAM kwas cytrynowy tu, weź Horst pod uwagę, że odsłonią się wżery, w najgorszym razie zrobią się dziury na wylot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Skóra zgodnie z linkiem Horsta. Samą manierke wygotował bym w wodzie z proszkiem do prania, wtedy będzie z zabrydzeń oczyszczona i da się ocenić jej stan faktyczny.WojtekPSKondzik2 to co podałeś to czysta dewastacja, nie niszcz fantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik2 Napisano 25 Wrzesień 2007 Share Napisano 25 Wrzesień 2007 Wiem wiem zle napisałem o tej metodzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 26 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2007 manierka jest już prawie wyczyszczona ale z jednej strony jest sporo wżerów czy trzeba to zakonserwować aby nie pojawiła sie znowu rdza? jeśli tak to czym? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik2 Napisano 28 Wrzesień 2007 Share Napisano 28 Wrzesień 2007 Daj fotke jak juz wyczyscisz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 6 Październik 2007 Autor Share Napisano 6 Październik 2007 tak wygląda po wyczyszczeniu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 6 Październik 2007 Autor Share Napisano 6 Październik 2007 z tej strony niestety dużo wżerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzik2 Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 efekt naprawde swietny nawet mozna sie w niej przyglądać gratuluje i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Manierka wyszła fajnie. Napisz jak czyściłeś.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 15 Październik 2007 Autor Share Napisano 15 Październik 2007 manierkę moczyłem kilka dni w oliwie z oliwek i czyściłem gąbką do naczyń :) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laszlo Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Draven85 - w oliwie z oliwek? Zdaje się, że nie robisz zbyt często zakupów w spożywczaku;) Na przyszłość - o wiele tańsze było by użycie zwykłego oleju(jadalnego). No chyba, że zależy Ci na tym specyficznym smaku krajów śródziemnomorskich:)Albo oliwa z oliwek ma jakieś specjalne właściwości - oczywiście oprócz kulinarnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 16 Październik 2007 Autor Share Napisano 16 Październik 2007 laszlo właśnie nie robię zakupów i jak już po wlaniu oliwy mama powiedziała ile kosztowała trochę mnie zatkało ;) a olej ma takie same działanie jak oliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laszlo Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Nooo...to zależy, jak smażysz placki ziemniaczane to nie ale jak robisz sałatkę grecką to już ma znaczenie - tylko oliwa;)A jeżeli chodzi o działanie" to manierce to chyba większej różnicy nie zrobiło w czym była moczona. Liczy się efekt a ten jest SUPER.Acha...odkup mamie oliwę;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 16 Październik 2007 Autor Share Napisano 16 Październik 2007 hehe mama jest wyrozumiała jeżeli przynoszę ciekawe fanty a ten jej się spodobał ;) pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Niestety oliwa z oliwek ma znaczenie, zawiera kwasy które pomagają w czyszczeniu. Często stosowana do monet, medali, ..., drobnicy. Właśnie z uwagi na koszty nigdy wcześniej nie widziałem tak czyszczonej manierki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 17 Październik 2007 Autor Share Napisano 17 Październik 2007 widzę , że dzięki nieznajomości cen artykułów spożywczych przeze mnie możecie zobaczyć jak wygląda manierka wyciągnięta z oliwy hehe pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.