Skocz do zawartości

moneta + guzik

gruzin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Moneta Stanisława Augusta Poniatowskiego. Może być grosz lub trojak. Żeby określić potrzebna jest średnica. Sam dzisiaj znalazłem 3 monety Poniatowskiego (dwa grosze i jednego trojaka).
Guzik najprawdopodobniej Napoleoński ale może być Księstwa Warszawskiego. Żeby lepiej określić potrzebne jest zdjęcie drugiej strony.
Pozdrawiam.
Napisano
A więc tak. Moneta to grosz koronny Stanisława Augusta Poniatowskiego(SAP). Tak naprawdę ma 21 milimetrów. Druga strona pewnie jest tak starta , że nic nie widać.
Jeżeli chodzi natomiast o guzik to pojedyncze uszko wskazywałoby na guzik polski z okresu Księstwa Warszawskiego lub Królestwa Kongresowego.Francuski guzik powinien mieć podwójne uszko.No ale tak naprawdę to do końca tego nie wiem i nie chcę cię wprowadzać w błąd a więc może inni Ci pomogą.
Napisano
gruzin - najwidoczniej jesteś z mojej okolicy. Guzik to 28 pułk piechoty wojsk Francuskich. Zerknij na mój link. Znalazłem w mojej okolicy identyczny. Odezwij się na priv -klikając w mój niebieski NICK :]

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=505147#505147

.
.
.
CirrusCX

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie