gruzin Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Napisano 23 Wrzesień 2007 wszelkie info :) pozdrawiam serdecznie forum-owiczow :)
Aftan Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 Witam!Moneta Stanisława Augusta Poniatowskiego. Może być grosz lub trojak. Żeby określić potrzebna jest średnica. Sam dzisiaj znalazłem 3 monety Poniatowskiego (dwa grosze i jednego trojaka).Guzik najprawdopodobniej Napoleoński ale może być Księstwa Warszawskiego. Żeby lepiej określić potrzebne jest zdjęcie drugiej strony.Pozdrawiam.
gruzin Napisano 23 Wrzesień 2007 Autor Napisano 23 Wrzesień 2007 moneta 20 mm (jednostronna ??) natomiast guzik 2 strona bez zadnych sygantur..ale fotke zmaieszczam..dzieki i pozdrawiam :)
Aftan Napisano 23 Wrzesień 2007 Napisano 23 Wrzesień 2007 A więc tak. Moneta to grosz koronny Stanisława Augusta Poniatowskiego(SAP). Tak naprawdę ma 21 milimetrów. Druga strona pewnie jest tak starta , że nic nie widać.Jeżeli chodzi natomiast o guzik to pojedyncze uszko wskazywałoby na guzik polski z okresu Księstwa Warszawskiego lub Królestwa Kongresowego.Francuski guzik powinien mieć podwójne uszko.No ale tak naprawdę to do końca tego nie wiem i nie chcę cię wprowadzać w błąd a więc może inni Ci pomogą.
kuba321 Napisano 24 Wrzesień 2007 Napisano 24 Wrzesień 2007 gruzin - najwidoczniej jesteś z mojej okolicy. Guzik to 28 pułk piechoty wojsk Francuskich. Zerknij na mój link. Znalazłem w mojej okolicy identyczny. Odezwij się na priv -klikając w mój niebieski NICK :]http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=505147#505147...CirrusCX
gruzin Napisano 24 Wrzesień 2007 Autor Napisano 24 Wrzesień 2007 dzieki Aftan i dzieki CirrusCX - moj guzik jest dokladnie taki sam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.