Skocz do zawartości

SONDA 20cm KONSTRUKCJA ZDJĘCIE + OPIS I SCHEMAT POŁĄCZEŃ TESTY'

ALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
All, jeśli zrobisz bifilarną (dwa przewody) pętelkę wg sposobu jaki podałem modyfikując lekko Twój rysunek uzyskasz konieczną asymetrię aby pętalka ta mogła skutecznie zerować sondę. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Jak się wkleja rysunki, to dla mnie nieprzenikniona tajemnica.
Mrand
Napisano
WITAM.Równoważenie sondy przezpentelkę" w zasadzie przeprowadza się wykorzystując przedłużenie uzwojeń cewki odbiorczej,co jest trochę kłopotliwe w układzie symetrycznym,ze względu na większą ilość wyprowadzonych końcówek drutu.Problem jest również w tym, że w amatorskim wykonaniu cewkę występującą jako przeciw zwój, nawija się zawsze o jeden lub dwa zwoje mniej,ze względu na różny możliwy stopień dokładności nawinięcia jej.Jeśli naprzykład trzeba będzie przedłużyć uzwojenia w celu osiągnięcia pełnego zrównnowżenia,to cewkę nadawczą można przedłużyć dolutowując brakującą długość drutu nawet kilka razy,co odradzam w przypadku cewki odbiorczej.W układzie który przedstawiłem odległości między cewką odb. a nad. są bardzo małe i sama cewka odb. jest duża proporcjonalnie do nadawczej.Dlatego jest między nimi cewka przeciw-zwój.
Gdyby nawinąć przeciw-zwój bezpośrednio na cewce odbiorczej tak jak to się robi w przypadku równoważenia za pomocą pentelki" to układ ten nie da się zrównoważyć, ze względu na duże napięcie zaindukowane w cewce odb.Ale możesz spróbować własnej koncepcji.Pozdrawiam ALL.

Aby wkleić zdęcie musisz się zalogować,zdjęcie zkompresować do wymiaru 600X600 pikseli. A najlepiej jeszcze mniej,i zrobić to w jpg.Ja sam tego nie robię ktoś mi pomaga[uczestnik Forum].Dla mnie komputer to jeszcze czarna magia.Kombinuję swoją stronę internetową. Pan który czyta nasze posty chce mi pomóc i ją stworzyć gratis,więc pożyczyłem aparat cyrowy z programem,zdjęcia umiem robić ale dalej już nic, ale jakoś sobie poradzę.ALL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie