Frozzer Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 zawsze mozan byloby sie ludzic, ze moglaby byc na tobruku, odrestaurowana, obok by byl jakis zajazd, gdzie mozna by bylo cos zjesc i podziwiac ten element fortyfikacji, no i marzyc o tym, zeby nikt jej nei zdewastowal i nie pociol na zlom :)
mietek Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Zwróćie też uwagę, że polskie i z Polską związane militaria wracają, mówię tu o różnych drobiazgach. W końcu nie jeden z obecnych na forum kupuje na E-bayu, czy przywozi z wyjazdów zagranicznych takowe.Nikt nie robi z tego powodu afer w krajach gdzie się takowe kupuje.
Gość Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Widziałem obie wieże jeszcze przed kilkunastoma laty - w Sulejowie.Sam byłem ciekaw , co się stało z tą zamontowaną na bunkrze przy drodze Piotrków-Kielce(Radom).A tu proszę...Druga wieża - którą widziałem , znajdowała się prawdopodobnie na terenie prywatnej posesji , na wysokiej skarpie Pilicy.Była dobrze widoczna z drogi prowadzącej z Sulejowa do wapienników".Droga biegnie nad samym brzegiem Pilicy.Mieszkam w Piotrkowie Tryb. i dawno tamtędy nie wędrowałem i nie wiem , czy wieża ta jest tam do dziś...Pozdrawiam.
braun Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 czy jeszcze w Polsce są takie wieże???oprócz Szczecina
piterb1 Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 jedna w wielkopolsce robi za kwietnik u kolekcjonera. co do rynku kolekcjonerskiego -niemiecki sprzet jest zdecydowanie najdrozszy i o ile powracajace polonica nie dziwia bo na tym polu jestesmy w stanie byc konkurencyjni, to jesli chodzi o niemczyzne tez zaczyna sie cos dziac: dzialka samochody m.in. przedmowcy lewego , kettenkrad czy czesci czołgowe z niemiec. pozdr
Gość Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku - Kamiennej oczywiście jak najbardziej jest zainteresowane wszelkimi polonicami. Jednak zapewne znają Państwo (przynajmniej w zarysie) stan zasobów materialnych wszystkich polskich muzeów. Nasze muzeum nie jest w tym zakresie odosobnione. Wysokość nakładów na kulturę jest taki jaki jest i na dzień dzisiejszy trudno jest znaleźć środki nie tylko na zakup nowych eksponatów, ale nawet na rekonstrukcję już posiadanych czy też na konserwację. Większość muzeów robi co może w tej materii. Robilibyśmy o wiele więcej gdyby nie nieustanny brak pieniędzy. No cóż to taka szara polska rzeczywistość. Wydaje się (moim skromnym zdaniem) że i tak udaje nam się sporo zrobić.Pozdrawiam wszystkich.Artur BuńkoPS. gdyby ktoś był szczęśliwym posiadaczem tego typu zabytków, o których tui mowa to nasze muzeum chętnie je wyeksponuje np. na zasadzie depozytu.
Romel79 Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 kiedyś jak miałem metr wzrostu to taką wieże widziałem przy drodze gdzieś w okolicach pilicy , ciekawy jestem czy to ta sama .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.