Leuthen Napisano 19 Wrzesień 2007 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2007 Mariusz Olczak, Kampania 1813. Śląsk i Łużyce", Warszawa 2004, wydawnictwo OPPIDUM, ss. 605Pozycja ta poświęcona jest działaniom militarnym na terenie obecnej południowo-zachodniej Polski w roku 1813, ściślej - na Dolnym Śląsku i Górnych Łużycach. Muszę przyznać, że jestem pełen podziwu dla autora. Książka liczy ponad 600 stron i zawiera 232 fotografie i ilustracje (czarno-białe). Mariusz Olczak wykorzystał w swej pracy źródła i publikacje polskie, rosyjskie, niemieckie i francuskie. Wielokrotnie cytuje interesujące wspomnienia uczestników opisywanych wydarzeń - generałów, oficerów i żołnierzy, przytacza także fragmenty korespondencji i raportów. Szczegółowo - dzień po dniu - opisuje działania korpusów, dywizji, brygad, pułków, a niekiedy nawet batalionów i szwadronów (!) - ich przemarsze i walki, rejony zakwaterowania itp. Kulminacyjnym momentem jest obszerny (50 stron) opis bitwy nad Kaczawą w dniu 26 sierpnia 1813 r. Z książki Kampania 1813" możemy się także dowiedzieć, w których konkretnie budynkach (!) mieszkał Napoleon podczas swego pobytu na opisywanym terenie, poznać sylwetki uczestników tych wydarzeń, a także zapoznać się z materialnymi pamiątkami po tych czasach. Mankamentem, wg mnie, jest brak dostatecznej liczby planów i map, przez co czytelnik może się zgubić w gąszczu nazw miejscowości, potoków i wzniesień, gdzie rozgrywają się opisywane wydarzenia. Bitwę nad Kaczawą zilustrowano dwoma zreprodukowanymi planami, jednakże pierwszy z nich jest mało czytelny, zaś drugi nie zawiera polskich odpowiedników nazw topograficznych i objaśnień występujących symboli, przez co trudno umiejscowić na tym planie opisywane starcia. Mimo to gorąco polecam tę publikację wszystkim miłośnikom historii wojskowości (szczególnie osobom interesującym się epoką napoleońską) i historii Śląska. Przyda się również niewątpliwie osobom biegającym z piszczałką", które polują na napoleońskie militaria.[Recenzję zamieściłem wcześniej na portalu IOH] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.