Skocz do zawartości

numeracja oddziałów dywizyjnych '39

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie na temat numeracji oddziałów dywizyjnych. Po przyjrzeniu się kilku przykładom, doszedłem do wniosku, że numerację tę można podzielić na 4 typy:
I.
nr swojej dywizji posiadały:
dyon art. ciężkiej, Batalion sap, s.b.mot.art.p-lot, Kompania telefoniczna, Pluton radio kw. gł., Pluton łączności kw. gł., Dr. parku łączności, Samodzielny patrol meteo, Pluton taborowy, Sąd polowy, Pluton pieszy żandarmerii
II.
nr DOK+ kolejna dywizja w okręgu (rosnąco), czyli np: 71, 72, 73 dla 14, 17, 25DP (DOK VII):
Kompania ckm i br. tow., Kompania kolarzy, Kolumna sanitarna konna
III.
jak wyżej, lecz cyfry przedzielone zerem, np: 701, 702, 703:
Pluton parkowy uzbrojenia, Park intendentury typ I, Warsztat taborowy parokonny, Kompania sanitarna, Szpital polowy, Zespół przeciwgazowy, Polowa kolumna dezynfekcyjno-kąpielowa, Polowa pracownia bakteriologiczno-chemiczna, Polowa pracownia dentystyczna,
IV.
numeracja ciągła dla wszystkich mobilizowanych oddziałów w DOK:
Kolumny taborowe parokonne 701-708 dla pierwszej dywizji, dla następnych 709- 716 i 717-724

Tylko Poczta polowa miała numerację zupełnie przypadkową".

Wszystkie znane mi przykłady wpisują się w ten schemat, poza DOK V (6,21,23 DP), gdzie komp. kolarzy i ckm mają nr. 54, 55 i 56. Brakuje mi też jakichkolwiek danych z DOK II- 3,13,27 DP.

Czy to co napisałem wyżej zgadza się z rzeczywistością, czy wręcz przeciwnie? Jeśli się zgadza, czy były inne odstępstwa od systemu?

i jeszcze 2 pytania:
1. Czy k. gospodarcze, sztabowe i kaw dyw. miały jakąś numerację?
2. czy komp. sztabowa i asystencyjna to jest to samo? Odnalazłem dane jedynie 3 takich oddziałów: kompanie te zmobilizowano jako asystencyjne (jedynka poprzedzająca numer typu II), a potem w bliżej nieokreślony sposób przeobraziły się w sztabowe. Jaki był ich skład i przeznaczenie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie