Nowotny Napisano 12 Grudzień 2003 Autor Napisano 12 Grudzień 2003 Czy ktos z was nurkowal w jeziorze Gim we wsi Kaletka Nowa w rejonie Olsztyna? Jest tam mase ruszczyzny, ale nie wiem jak sie to tam dostalo, Czy poprostu lod sie zalamal czy byl to efekt dzialan niemieckich??
Frozzer Napisano 13 Grudzień 2003 Napisano 13 Grudzień 2003 ja nurkowalem, rzeczywiscie masa sprzetumozdziezorki w skrzynia itp. kolega znalazl naganta, byly tez 2 czy 3 ciezarowki, jakeis 8 lat temu wyciagnietejak nurkowales to powiedz co ty namierzyles, albo napisz na maila frozzer@14.pl
Nowotny Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Napisano 15 Grudzień 2003 czescja tylko przy pomoscie, bez sprzetu, tylko na bezdechu.masa rusniej amunicji do mosina, tt, i wieksze, czesc w skrzyniach czesc rozsypana luzem. podobno lod sie zarwal pod ruskim taborem. W ramach poszukiwania winnego wymordowano we wsi wszyctkich ktorzy jeszcze zyli.
Frozzer Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 przy ktorym pomoscie nurkowales, przy zakladach miesnych, czy tym na samym poczatku wioski, ciezarowka byla wlasnie przy tym na samym poczatku, dalej bylo na glebokosci 8 m od brzegu jakeis 10,15 m to samo, ammo w tasmach i luzem, skrzynie tez byly, ale samo ammo, kolega znalazl luzem naganta, ale to przypadek podejzewamnie wyglada mi to na zarwanie lodu, tylko na zepchniecie po wojnie, swiadczy o tym ta ciezarowka, ktora byla z brzegu wepchnieta do wody
Nowotny Napisano 15 Grudzień 2003 Autor Napisano 15 Grudzień 2003 czePrzy pierwszym (osrodek PSZ, czy jakos tak)Dokladnie mnustwo ammo. Jest tam cos jeszcze??? czy wysprztane?
Frozzer Napisano 15 Grudzień 2003 Napisano 15 Grudzień 2003 o niczym innym ciekawym nie slyszalem, kiedys wojsko, przy okazji wyciagania tej ciezarowki oczyszczalo dno z amunicji, ale nei wiem czy wyszlo ccos inneego, jakas bron czy ekwipunek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.