Skocz do zawartości

Rysy na optyce

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Mam lupę i z obu stron ma takie delikatne ryski, które nieco psują oglądanie. Czy łatwo można się ich jakoś pozbyć domowym sposobem?
Pozdrawiam

Dzięki, raczej nie skorzystam, natomiast do zegarmistrza się udam, ale z zegarkiem RUHLA ;-). Coś mnie kręci taki z oddzielnym sekundnikiem ostatnio.
Pozdrawiam

Są takie pasty do polerowania szkiełek do zegarków i szybek od wyświetlaczy telefonów komórkowych. Dostępne są w niektórych sklepach z akcesoriami dla elektroników. Jednak swojej lupy bym się nie odważył czymś takim potraktować - bałbym się, że polerując soczewkę za pomocą takiej pasty mógłbym zmienić jej kształt, a co za tym idzie właściwości.

• 1 year later...
Czy jest moze jakis sposob na sklejenie soczewki?
Mam lornetke francuska ww1, soczewka jest peknieta.
Widoku to nie psuje, ale czy mozna jakos obie czesci skleic, tak by bylo nadal widac i dalej sie nie wykruszalo?
Pekniecie jest na styk. I jest to jakby wewnetrzna czesc optyki, bowiem wyglada ze przednia soczewka jest z 2 warstw i ta od srodka ma wlasnie pekniecie.

• 2 weeks later...
Witam. Szkło poleruje się pastą wykonaną z pyłu diamentowego
o ziarnistości 0-1,tlenku glinu i oleju. Polerowanie ręczne jest bardzo żmudne, ale daje efekty. Przed polerowaniem o ile jest to możliwe soczewkę należy wymontować. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie