tomekk Napisano 2 Wrzesień 2007 Autor Napisano 2 Wrzesień 2007 Witam!Mam pytanie jak oczyścić szpic od pickelhauby , wykopek???Pozdrawiam
Horst Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 W przypadku wykopkowego mosiądzu, należy pamiętać że na wskutek długotrwałego leżenia w ziemi, zaszły poważne zmiany w strukturze metalu i niestety nie da się przywrócić go do pierwotnego, złotego połysku. Po usunięciu patyny najprawdopodobniej wyjdą czerwone przebarwienia.
Cyrograf15 Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 Zostawić jak jest lub delikatnie polerować. Na przebarwienie nie ma rady.Wojtek
tomekk Napisano 3 Wrzesień 2007 Autor Napisano 3 Wrzesień 2007 Dzięki koledzy myślałem że da się na złty koler bo w miejscu gdzie go drsanąłem saperką wyszedł złoty kolorek, dzieki za rady ale chętnie bym go trochę popolerował jeżeli mogli byście doradzić czym??? jakiś środek chemiczny ??? Pozdrawiam
Horst Napisano 3 Wrzesień 2007 Napisano 3 Wrzesień 2007 No... rdzeń metalu jest zdrowy w środku. Ale musiałbyś zetrzeć połowę grubości mosiądzu żeby dojść do złota". A wtedy blacha będzie grubości papieru. Ja bym machnął zlotym sprayem.
matrix14xxx Napisano 4 Wrzesień 2007 Napisano 4 Wrzesień 2007 Drugi sposub mozesz wrzcic do elektrolizy na malym pradzie i roztworze by nie zniszczyc za elektrode uzywajac elektrody mosieznej lub ewentualnie miedzianej.Pozniej po 2 dniach jak to wyjmiesz wrzyc do fenolaftaleiny na 1 dzien wyjmij obmyj i wypoleruj:)Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.