Skocz do zawartości

Identyfikacja dwóch monet.

Aftan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!!Mam do identyfikacji dwie monety jagiellońskie. Pierwsza to chyba półgrosz koronny ale nie wiem którego władcy.Druga to pewnie jakiś denar ale też nie wiem którego króla.Proszę pomóżcie mi je zidentyfikowac.
Pierwsza ma średnicę 22 milimetry, a druga moneta 18 milimetrów.
Tak w ogóle to nie wiem jak wyczyścic tą drugą monetkę żeby była bardziej czytelna, a żeby jej nie uszkodzic.

Napisano
Jak masz kontakt z kimś kto w jakimś laboratorium pracuję to ci zrobi roztwór 10%, albo zamów w jakimś sklepie z chemia, na aledrogo pewnie też jest. Odszukaj post o winianach na PS coby nic nie spaskudzić bo monetki śliczności a pierwszej w ogóle nie ruszaj.
powodzenia
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam!!!
Daję dwa zdjęcia tych monet po lekkim czyszczeniu.Może teraz będzie lepiej je zidentyfikowac.Ta większa to chyba półgrosz Jagiełły.A ta mniejsza to nie mam pojęcia.

Napisano
Witam! Czyściłem kwaskiem cytrynowym. Kupiłem w sklepie zwykły kwasek cytrynowy(w płynie).Następnie włożyłem monety do pojemniczka i zalałem kwaskiem. Po godzinie wyjąłem i spłukałem pod bieżącą wodą . Następnie wytarłem delikatnie ręcznikiem. No , a efekt widziałeś wyżej.
Pozdrawiam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie