VonZembol Napisano 29 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 29 Sierpień 2007 Witam wszystkich,zaraz dostanę po łbie, że nie przeszukałem dobrze forum (ale ja szukałem!!!), ale potrzebuję pomocy fachowców :)Postanowiłem niedawno przemienić platoniczną miłość do mosina w bardziej fizyczny związek i zdobyłem śliczną kolbę do WZ.44 z kompletem okuć. Przyszedł czasn na serce karabinu i tu ze względów prawno-finansowyc zostanę chyba przy odlewie alu z mundurów historycznych" (inszego źródła nie znalazłem)z dodatkami w postaci oryginalnego spustu, szczerbinki czy muszki.Pytanie brzmi - jak wykończyć surowe aluminium żeby nadać mu przyzwoity wygląd? Czytałem pare wywodów na temat kąpieli w chemikaliach, ale na myśl o nich już widzę moją żonę z pozwem rozwodowym w ręku. Co byście poradzili nowicjuszowi? malować? a jeśli tak, to jak? i które elementy jak barwić, coby zbliżyć się maksymalnie do oryginału?A co z zamkiem? Jak aluminium nadać szlachetny błysk stali (jeśli się w ogóle da)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 29 Sierpień 2007 Share Napisano 29 Sierpień 2007 Nadawanie aluminium koloru to bardziej skomplikowana sprawa niż w przypadku stali.Na powłoce trzeba wytworzyć odpowiednią warstwę (bodajże tlenków?), którą się z kolei barwi.Co do malowania to po prostu kupujesz farbę i... malujesz.Pamiętaj o wcześniejszym dobrym odtłuszczeniu powierzchni.Jeśli natomiast chcesz mieć „szlachetny błysk stali” to radzę ją po prostu przeszlifować bardzo drobnym papierem ściernym.Pozdrawiam., MAB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.