lepper Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Chcialbym sie dowiedziec gdzie moge szukac wykrywaczem w B-B i okolicach. Prosze pisac gdzie byly jakies walki podczas I-II ws. Z gory dzieki i pozdrawiam !
ja20 Napisano 31 Sierpień 2007 Napisano 31 Sierpień 2007 a Węgierska górka jest daleko?Ja bym sie tam wybrał.
Jaco30 Napisano 2 Wrzesień 2007 Napisano 2 Wrzesień 2007 BB - Węgierska Górka: 32 km koleją..., a więc blisko.
lepper Napisano 4 Wrzesień 2007 Autor Napisano 4 Wrzesień 2007 Co dokladnie jest na wegierskiej gorce ? I co sie tam dokladnie wydazylo ??
lepper Napisano 5 Wrzesień 2007 Autor Napisano 5 Wrzesień 2007 Ja w samym bielsku znam tylko jedno miejsce bitwy. Mianowicie Straconka dosyc sporo okopow i juz niejedno cacko tam znalazlem ale szukam czegos nowego !
ja20 Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=326222#342814
ja20 Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 http://149.156.142.12/weggor/index.htmhttp://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99gierska_G%C3%B3rkaPrzez trzy dni, od 1 do 3 września, 70-osobowa I Kompania Forteczna "Węgierska Górka pod dowództwem kapitana Tadeusza Semika stawiała opór nacierającym od południa przeważającym siłom niemieckim z 7. Bawarskiej Dywizji Piechoty generała Otta. Polacy rozlokowani byli w czterech bunkrach. W trakcie walk zginęło 11 polskich żołnierzy i około 200 Niemców."
ja20 Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 Mieszkam teraz w Krakowie, jak znajdę wolny czas zamierzam się wybrać w te rejony pokopać.Jak jesteś zainteresowany odezwij się do mnie na maila przezdziec@o2.pl to się jakoś ustawimy na wykopki.
Tempest Napisano 19 Wrzesień 2007 Napisano 19 Wrzesień 2007 Witaj.Polecam udanie sie do Lipnika i okolic dzielnicy Wroblowice.W lasach sporo lesnych grobow partyzantow, pozostalosci po okopach (juz dosyc plytkie ale wciaz widoczne).Jest tez kilka bunkrow w tej okolicy i kolo Delikatesow Makowski przy ulicy krakowskiej.Osobiscie nie dysponuje wykrywka i niestety osobiscie nie moge dolaczyc do Ciebie by pokazac najciekaszwsze miejsca poniewaz przebywam na emigracji.Polecam najpierw przeprowadzic dyskretny zwiad wsrod starszych mieszkancow okolicy- dadza duzo dobrych wskazowek.Pomoze takze historia okolicy spisana w ,,Dziejach Lipnika''i zagladnij do izby historycznej Kóz. Dowiesz sie duzo o partyzantce w tych rejonach.To moje rodzinne strony i lasy.Prosze o jakies detale jesli uda Ci sie cos ciekawego znalezc. Zrob rekonesans a moze pozniej bedzie nam lepiej dyskutowac detale. Osobiscie jako dziecko widzialem niezle cuda ,,wyorane'' na polach czy znalezione w lasach.Pozdrawiam
lepper Napisano 29 Wrzesień 2007 Autor Napisano 29 Wrzesień 2007 Dzięki a wiecie coś na temat Komorowic ??
Tempest Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Czy jest ktos jeszcze z Bielska-Bialej na forum?
scav Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Hej! Ja jestem z Bielska-Białej. Szukam osób na wspólne wypady z wykrywaczem w teren. Mam auto. Można się wybrać również na Cieszyn, Oświęcim itp itd ;) Moje GG. 2046969
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.