Gość Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 witamostatnio wy świadczając przysługę znajomemu pomagałem ,sprzątać mó starą stodołe odziedziczoną po dziadku .wpadło mi tam w ręce blaszane pudełko pełne złomu , ale miedzy innymi były tam dwie pamiątkowe odznaki , blaszki nie wiem jak to nazwać , chodzi o blaszke z szpilką którą można wpiąć do klapy.Odznaki te są z zlotów organizacji sokół , pierwsza przedstawia sokoła trzymającego drążek z kulami na końcu , pod nim w kole jest kontur granic II Rzeczpospolitej z zaznaczonym miestem Lwów , dookoła napis zlot sokolstwa Polskiego 1939. Drugi znaczek to zlot z Orłowa 13-15 VIII 1939 napis to IV zlot sokolstwa polskiego dzielnicy Śląskiej . Jak widać z napisu był to ostatni zlot niestety .Pytanie moje to czy jest jakaś książka , strony w sieci gdzie można by się dowiedzieć więcej na temat tych znaczków , blaszek , odznak ? .sorry za długi post .pozdrawiam rastcom .
Cyrograf15 Napisano 9 Grudzień 2003 Napisano 9 Grudzień 2003 Siedziba PTG sokół znjduje się w Krakowie ul.Piłsudskiego. Zloty odbywają się nadal.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.