tomekk Napisano 13 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2007 Witam!Mam w swoim zbiorze wykopaną saperkę (bez trzonka) pruską I wojenną, jest ona mocno zardzewiała ale nie ma ubytków, chciałbym ją jakoś oczyścić i kolega doradził elektrolize ale nie wiem jak się do tego zabrać. prosił bym o wskazówki jak to zrobić co będzie potrzebne itp itd.Pozdrawiam Serdecznietomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 19 Sierpień 2007 Share Napisano 19 Sierpień 2007 Do rdzy polecam szczotkę na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyB@14 Napisano 19 Sierpień 2007 Share Napisano 19 Sierpień 2007 tu jest jak zrobic elektrolize http://www.mauser98k.internetdsl.pl/elekt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borneo Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Zalej octem i po kilku godzinach szczotką drucianą ... ujrzysz piękny metal . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 20 Sierpień 2007 Share Napisano 20 Sierpień 2007 Za polecanie octu do czyszczenia moderatorzy powinni dawać bany na tym forum i uniemożliwiać w przyszlości pisanie takich rzeczy.NIGDY octu do niczego poza galaretą z mięsem!Tylko elektroliza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Witam - jak jest mocno zardzwiewiała to ma ubytki - korozja nie bierze się z niczego, ale tylko elektroliza lub autoliza. Co do octu - to co zostanie po spożyciu galarety rozpuści kamień w czajniku, ale trzeba dobrze potem płukać czajnik, pomysł banów popieram. KaktuS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matrix14xxx Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 WitamPrzed elektrolizą zamocz ja na dwa dni w ropie, ropa wsiaka w metal co zapobiega dalszemu utlenianiu sie metalu.Podczas elektrolizy moze nastapic utlenienie.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 21 Sierpień 2007 Share Napisano 21 Sierpień 2007 Ropa nie wsiąka w metal! Przed elektrolizą nie moczyć w ropie bo tylko zabrudzi nam roztwór. Koledzy napiszcie do Bociana aby w regulaminie zrobił zapisek o occie. Z przyjemnością za to będę dawać bany ;)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2007 dziękuje koledzy za porady i przestrogi co robic a czego nie , wiedze teoretyczna mam czas to sprawdzić w praktyce , pozdrawiam!!!!!!!!tomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.