Bagneciarz Napisano 4 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2003 Podajcie domowe metody na trwałą oksydę dla przedmiotów aluminiowych.Pozdrawiam. Bagneciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagneciarz Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2003 Czy naprawdę nikt nic tu nie pomoże ?Nie wierzę, że nie znacie ani jednego sposobu aby poczernić aluminium.Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Grudzień 2003 Share Napisano 12 Grudzień 2003 Barwienie aluminium i jego stopów jest procesem trudnym, musi być poprzedzone obróbką elektrochemiczną (anodowym utlenianiem), która wytwarza na jego powierzchni mikroporowatą warstwę tlenkową, która wchłania barwniki. Nie słyszałem o prostej, domowej metodzie barwienia AL. Jednak przypuszczam, że przy pewnej dozie determinacji da się to zrobić w domu. Doradzam metodę prób i błędów, poprzedzoną stosowną lekturą - np. Stanisław Wirbilis - Galwanotechnika dla rzemieślników", str. 173 - 186. To wszystko, co mogę Ci poradzić. Pozdrawiam, April. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 5 Styczeń 2004 Share Napisano 5 Styczeń 2004 Ja polecam Cz. Garda W. Gąsowski Galwanotechnika dla praktyków BARWIENIE ALUMINIUM I JEGO STOPÓW"Wydawnictwa Naukowo-Techniczne Warszawa 1968 str 80-106 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 6 Styczeń 2004 Share Napisano 6 Styczeń 2004 Metoda dla leniuchów:Idziesz do sklepu z bronią i kupujesz preparat do czernienia aluminium:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bagneciarz Napisano 8 Styczeń 2004 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2004 Pytanie do Piotrka:Dzięki za odpowiedź.Mam pytanie, u mnie w pobliżu nie ma nigdzie takiego sklepu z preparatem do czernienia aluminium na zimno.Może masz dostęp do jakiegoś sklepu o którym piszesz i mógłbyś dla mnie kupić taki preparat. Wysłałbyś mi np, po ówczesnej mojej wpłacie na Twoje konto (cena preparatu + k.wysyłki).Odpowiedz. Pzdr. Bagneciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 9 Styczeń 2004 Share Napisano 9 Styczeń 2004 Bagneciarz: Mój nr gg 4840932Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.