Skocz do zawartości

Rutus First ... mam problem

dziedzio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Jakis czas temu będąc w terenie, mój wykrywacz zwariował i wariuje do dziś. Polega to na tym, że jak macham wykrywaczem nad ziemią czy wysoko w powietrzu cały czas piszczy. Potrząsając wykrywką, ona też piszczy (tylko nie piszcie mi, zebym nie machał detektorem nad ziemią i w powietrzu i nie potrząsał).
Jak kręce pokrętłem regulacji czułości w kierunku biegu wskazówek zegara od 0 do 10 (w prawo) wykrywacz cały czas piszczy, gdy odwrotnie od 10 do 0 nie wydaje zadnych dzwięków. Zasięgi wykrywacza spadły o około połowę, natężenie dzwięku też spadło (dzwięk prawie nie słyszalny). Baterie są nowe, próby były robione na polu, nie było w pobliżu żadnych źródeł emisji pól elektromagnetycznych.
Może ktoś z was miał podobny problem i mógłby mi pomóc.
Pozdrawiam
Napisano
Jako ze ten wykrywacz zawsze zachowywal sie dobrze, stawialbym na zle wlozone baterie. Ew. wlozone dobrze, ale jakis chinski badziew.

Jesli nie w tym problem, to najrozsadniejszym rozwiazeniem bedzie zadzwonic do samego producenta- Rutusa. Na maile nie odpowiada [z powodu wielkiego spamu], wiec nie masz co pisac.

Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 21:39 07-08-2007
Napisano
Igomas wykrywacz działał bez jakiegokolwiek zarzutu. Nie używam jakiegoś chińskiego badziewia, a używam baterii duracel, które wystarczają na naprawdę długi czas, a baterie są na pewno dobrze włożone.
Podejrzewam, że to może być problem z potencjometrem który służy do regulacji czułości detektora.
Z resztą pewnie trzeba będzie zadzwonić do rutusa i może oni coś poradzą. Myśle, ze na pewno coś poradzą.
Pozdrawiam
  • 8 months later...
Napisano
Osoba od której go kupiłem twierdzi, że cewka jest ok i wszystko w wykrywaczu działa, ja po prostu nie mam pojęcia co to jest ta czułość i ten przycisk na rączce.Do tej pory używałem smętka.
Napisano
Witaj!!! Czułość jak czułość, im wyżej ją ustawisz tym wykrywacz będzie głębiej łapał. A ten przycisk na rączce to namierzanie tzw. PinPiont.
Jednak Rutus przy tej pełnej cewce potrafi się często wzbudzać, proponowałbym wymianę cewki na nową z dziurką!!!
Napisano
Dzięki za rady, już dostałem od Pana Rutyny instrukcje.Kolego ColdDemons miałbyś może w weekend majowy czas, żeby na wykopki wyskoczyć?Jak coś odezwij się na gg, napisałem Ci wiadomość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie