dziedzio Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Napisano 6 Sierpień 2007 WitamJakis czas temu będąc w terenie, mój wykrywacz zwariował i wariuje do dziś. Polega to na tym, że jak macham wykrywaczem nad ziemią czy wysoko w powietrzu cały czas piszczy. Potrząsając wykrywką, ona też piszczy (tylko nie piszcie mi, zebym nie machał detektorem nad ziemią i w powietrzu i nie potrząsał). Jak kręce pokrętłem regulacji czułości w kierunku biegu wskazówek zegara od 0 do 10 (w prawo) wykrywacz cały czas piszczy, gdy odwrotnie od 10 do 0 nie wydaje zadnych dzwięków. Zasięgi wykrywacza spadły o około połowę, natężenie dzwięku też spadło (dzwięk prawie nie słyszalny). Baterie są nowe, próby były robione na polu, nie było w pobliżu żadnych źródeł emisji pól elektromagnetycznych.Może ktoś z was miał podobny problem i mógłby mi pomóc. Pozdrawiam
Igomas Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Jako ze ten wykrywacz zawsze zachowywal sie dobrze, stawialbym na zle wlozone baterie. Ew. wlozone dobrze, ale jakis chinski badziew. Jesli nie w tym problem, to najrozsadniejszym rozwiazeniem bedzie zadzwonic do samego producenta- Rutusa. Na maile nie odpowiada [z powodu wielkiego spamu], wiec nie masz co pisac.PozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 21:39 07-08-2007
dziedzio Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Napisano 6 Sierpień 2007 Igomas wykrywacz działał bez jakiegokolwiek zarzutu. Nie używam jakiegoś chińskiego badziewia, a używam baterii duracel, które wystarczają na naprawdę długi czas, a baterie są na pewno dobrze włożone.Podejrzewam, że to może być problem z potencjometrem który służy do regulacji czułości detektora.Z resztą pewnie trzeba będzie zadzwonić do rutusa i może oni coś poradzą. Myśle, ze na pewno coś poradzą.Pozdrawiam
ja20 Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Mógłby ktoś mi napisać jak się ustawia ten wykrywacz?kupiłem bez instrukcji i nie wiem jak ustawić.
ja20 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Nikt nie wie, nie jest w stanie napisać, jak dostroić do gruntu?Można gdzieś kupić instrukcje?
ColdDemons Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Rutus First ma strojenie do gruntu??? Miałem kiedyś First'a ale strojenia nie miał...!!! A o instrukcję zapytaj Pana Rutyny!!! ;)
ja20 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Mam ten model co na zdjęciu, pomyliłem się nie strojenie, tylko czułość.
panadam12 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 to chyba jakis bardzo wczesny model ,ja w swoim Rutus First mam strojenie(czyli cztery galki)
panadam12 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 mozliwe ze cewka jest do wymiany,zobacz na innych postach dot RUT,peln cewka(starszy typ) sprawia czasem problemy
ja20 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Osoba od której go kupiłem twierdzi, że cewka jest ok i wszystko w wykrywaczu działa, ja po prostu nie mam pojęcia co to jest ta czułość i ten przycisk na rączce.Do tej pory używałem smętka.
ColdDemons Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Witaj!!! Czułość jak czułość, im wyżej ją ustawisz tym wykrywacz będzie głębiej łapał. A ten przycisk na rączce to namierzanie tzw. PinPiont.Jednak Rutus przy tej pełnej cewce potrafi się często wzbudzać, proponowałbym wymianę cewki na nową z dziurką!!!
ja20 Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Dzięki za rady, już dostałem od Pana Rutyny instrukcje.Kolego ColdDemons miałbyś może w weekend majowy czas, żeby na wykopki wyskoczyć?Jak coś odezwij się na gg, napisałem Ci wiadomość.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.