Skocz do zawartości

Wyry

Gość jack p

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie. Czy ktoś wie gdzie w lesie w Wyrach toczono boje w 1939 roku. Czy można tam jeszcze coś znależć?
Napisano
Wpisz Wyry" w przeglądarkę tam jest kilkanascie dyskusji na ten temat. Co do konkretnych miejsc to w samych Wyrach nic chyba już nie znajdziesz. Zagłębiając sie w las trafisz na masę odłamków. Proponuję ci trasę wzdłuż rzeki Gostynki, aż do drogi Tychy-Kobiór. Niedawno trafiłem tam kilkanaście niezłych fantów. Uwaga na niewypały. A tak w ogóle to skad jesteś, bo ja z Tychów.
Napisano
Proponuję Bitwy Polskiego Września" i Ksiegę Chwały Pułków Śląskich". Tytuły podałem z głowy, ale myślę, że tak one brzmiały.
YP
Napisano
Do walla
Witam jestem z podlesia kontakt chyba mieliśmy może znasz d007 bo nie mam z nim kontaktu.
przynajmniej wiem tera z skąd ten namiar na gg pozdrawiam.
a tak przy okazji jakie fanty ci się trafiły
Napisano
Szanowny Panie Rastcom jeśli pisze Pan o Podlesiu Śląskim to proszę pisać nazwę miejscowości z dużej litery zasługuje na to. Ewentualnie proponuję powrót do SP 21.
Napisano
do Wojciecha
21 skończyłem i jakoś nie chce mi się tam wracać a że wyszło z małej litery to był błąd przyznaje się bez bicia, i przepraszam urażonych.
Napisano
Rastcom: przepraszam ale tymczasowo nie mam dostępu do GG ale niebawem się odezwę jak tylko postawie system na nogi. Jesli masz jakąs sprawe to dawaj na mejla,
Jest podpięty link z mejlem do mojej ksywy.

Co do Wyr to bardzo interesujące miejsce i ciekawe fanty tam znajdowano.

pozdrawiam
d007
  • 4 weeks later...
Napisano
Trafienia w okolicach Wyr i Gostyni: Amunicja karabinowa z 1939 polska- stan idealny-kilkanaście sztuk, 2 rury pancerfaust, kilkanaście lotek z moździerzy, i kilka całych pocisków moźdz. Oczywiscie byłem na grzybach i to wszystko głęboko spowrotem zakopałem :)) Pozdrawiam Wall.
Napisano
Polecam książke Jana Przemszy-Zielińskiego Śląski front 39 obrona górnego śląska i zagłębia dąbrowskiego we wrześniu 1939 roku" sa tam niezłe opisy wrześniowych walk. a wogóle to zamierzam zająć sie dokładnie tym rejonem jak tylko wiosna nadejdzie może połączymy siły? ja szukam dokładnych map tych rejonów.jestem z okolic Bielska pozdrawiam
Napisano
W Wyrach stoczona została bitwa w pierwszych dniach września 1939 roku, miejscowośc została odbita przez 73 p.p płk Kiełbasy. Chwała poległym. W Wyrach także zrzucono omyłkowo kilka bombek z alianckich nalotów na pobliską elektrownie. Kto wie ile tego w ziemi zostało ?

pozdrawiam
d007

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie