Skocz do zawartości

Pantera z Polski w teksaskich zbiorach

Gość grendel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak byc moze sobie przypominacie, jakis czas temu (przy okazji wydobywania Pantery z Nidy) wspominalem , ze do Teksasu jedzie jedna z Polski.No i dojechala.Przez Litwe i Wielka Brytanie.
Legende" i wstepne papiery wydano na Litwie.Legalizacje dokonczono w Wielkiej Brytanii.
Ponoc jest to w miare kompletna wczesna Ausf D z rozsadzona lufa.Na razie wiem niewiele wiecej.
W Austin, TX bede dopiero w czasie urlopu w drugiej polowie stycznia - wtedy dowiem sie reszty.Czy uda mi sie opubikowac jakies zdjecia, to juz zupelnie inna sprawa - bedzie to zalezalo od zgody jej obecnego wlasciciela.Moge jedynie powiedziec, ze trafila w naprawde dobre rece i zostanie odrestaurowana.O ile nie do stanu jezdzacego" , to na pewno do ekspozycyjnego.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
No to przyznawać się, kto opylił Panterę, bo idę na policję.
Napisano
Jak mam byc szczery - to moze dobrze sie stalo... Skoro nie stac nas w Polsce na organizowanie porzadnych muzeow broni tematycznych... (panernego, lotnictwa itd.) Dosc dobra robote odwala muzeum Broni Pancernej na Czerniakowie ale jeszcze jednak do swiatowych standardow badz do Kubinki duzo im brakuje. Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie swego czasu nie bylo np. zaintersowane czesciami PZL-37 Łos choc nie maja prawie zadnych. O dzialalnsci Muzeum w Skarzysku (Orła Rdzawego") nie bede sie wypowiadac, bo jakbym zaczal np. o ich rzekomo wzorowym" wyciaganiu StuG IV z okolic Sepolna Kraj. to bym przez godzine nie skonczyl... Szkoda gadac. Skoro zachodni kolekcjonerzy do tej pory sa od nas lepsi a my polujemy tylko na TKS-y to nam sie to nalezy.
Napisano
Jesli tylko dostane zgode na fotografowanie i publikacje (lub chociazby prezentacje w gronie hobbystow) zdjec - zamieszcze je w galerii.Ale to dopiero na poczatku lutego, jak juz wroce z cieplutkiego poludnia do mroznego Chicago.Mam nadzieje , ze uda mi sie na urlopie pokopac troche w miejscu starej baterii z okresu Wojny Secesyjnej - wyglada obiecujaco;o)
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie