AdamT Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 Nie będę się licytował bo nie o to tu chodzi. Nie pamiętam skąd mam te informacje bo zapamiętanie konkretnego źródła nie było mi do niczego potrzebne. Musiałem jednak uznać je za wystarczająco wiarygodne jeśli zapamiętałem. Swojego czasu chciałem uszyć sobie drelichowe mundurki i sprawdziłem wszelkie dostępne mi źródła i kontakty. W rezultacie uszyłem komplecik WH wg wzoru z 43 roku oraz bluzę WSS wzór 40-41. Obie bluzy są zgodne z oryginałem. Obie są od siebie trochę inne.Bluzy mundurowe letnie szyto od 1940 roku. Generalnie tylko z hbt. Jeśli trafiały się płucienne była to jakaś mniejszość. Płutno nie jest dobrym materiałem na letnią bluzę. HBT było dodatkowo materiałem oszczędnym. Płutno było 100% bawełną, hbt mieszanką bawełny i wizkozy.Bluzy te były o wiele bardziej popularne niż się uważa.Zainteresowanym zostawiam weryfikację tych informacji. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 19 Lipiec 2007 Share Napisano 19 Lipiec 2007 I cały czas mieliście Panowie na myśli płótno", a nie płutno, prawda? ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 O jejku ale wstyd :(Tak to jest jak ktoś daje wiarę temu co się wypisuje na forach dyskusyjnych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 20 Lipiec 2007 Share Napisano 20 Lipiec 2007 Adam, czy moglbys pokazac te Twoje bluzy, ktore sobie uszyles?No sprawa HBT jest bardzo skomplikowana, ciekawa i moim zdaniem, jeszcze nie do konca rozwiazana :)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Niestety, nie jest to takie proste. Zresztą wklejanie zdjęć reprodukcji nie ma zbyt wiele sensu. To, że umieszczę tu zdjęcie reprodukcji, nikogo nie przekona, że takie mundury były. Reprodukcja to reprodukcja, nawet najlepsza nie przekona nikogo tak jak oryginal. Lepiej poszukać zdjęć oryginalnych bluz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 23 Lipiec 2007 Share Napisano 23 Lipiec 2007 Kolego AdamT, nie chce widziec Twoich zdjec, aby rozwiazywac zagadke HBT :) Chce tylko zobaczyc, jak Tobie wyszly te reprodukcja. Lubie nacieszyc oko dobrymi reprodukcjami, chyba ,ze Ci nie wyszla to nie zasmiecaj. A sprawe HBT napisalem ,jakby w drugim podpunkcie. PozdraiamAlbert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Albercie, bierzesz mnie pod włos :)Jeśli tak lubisz oglądać reprodukcje obiecuję, że jeśli porobię zdjęcia tych bluz prześlę ci na priv. A na forum postaram się wstawić zdjęcia bluz hbt WH z 1940, 1942 i 1943 roku oraz WSS z 1941. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 To ja też poproszę o przesłanie tych zdjęć, też lubie oglądać różne reprodukcje :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 24 Lipiec 2007 Share Napisano 24 Lipiec 2007 Adamie, bede bardzo zobowiazany :) i juz sie nie moge doczekac tych fotek. Pozdrawam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 chwilę to trwało ale w końcu, tak jak obiecałem, umieszczam zdjęcia oryginalnych bluz WH z 1940, 1942 i 1943. Wszystkie mundury szyte z hbt. Zdjęcia bluzy WSS z 1941 roku gdzieś mi się niestety zapodziały ale w zamian wklejam coś lepszego :) Przedwojenna jeszcze letnia bluza SS VT oczywiście szyta z materiału hbt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 1940 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 1942 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 1943 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 A to jest poprawny sposób mocowania guzików w letnich bluzach WH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 SS VT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 SS VT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 Dzieki Adam za te foty. Ta pierwsza fotke kojarze. A ta VT jaki to jest wlasciwie kolor? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 Wczesne SS-VT miało mundury w kolorze earth-gray" czyli brązowawym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.