sigismundus Napisano 14 Lipiec 2007 Autor Napisano 14 Lipiec 2007 Witam. Stałem się dziś posiadaczem małej kolekcji banknotów. Jestem laikiem w tej dziedzinie więc proszę o pomoc. Większość, sądząc po cenach od 1 do kilkunastu zł jest popularna, ale zaciekawiły mnie dwa banknoty, te co w tytule: BILET ZDAWKOWY PIĘĆ ZŁOTYCH" z 1925 r. i PIĘĆSET ZŁOTYCH Z 1944". Biletu" o takim nominale jak mój nie znalazłem na Allegro, ale znalazłem inne i osiągały one całkiem wysokie ceny, więc myślę, że z moim byłoby podobnie. Podaję link do zakończonych aukcji: http://www.allegro.pl/search.php?string=%22bilet+zdawkowy%22&buy=0&new=0&pay=0&closed=1&st=gal&order=p. Banknot 500 zł znalazłem na aukcjach: http://www.allegro.pl/search.php?string=%22500+z%C5%82otych+1944%22&buy=0&new=0&pay=0&closed=1&st=gal&order=p Jak rzadkie są to banknoty i od czego zależy ich cena, od stanu i serii? Na razie nie mam fotek, ale proszę o przybliżoną wycenę. Banknot 500 zł jest w średnim stanie, widoczne zagięcia od składania a cztery". Ten jest w podobnym stanie: http://www.allegro.pl/item196740502_500_zlotych_1944_obowiazkowym_rzadkie.html. Nr. serii: Ax 348383. Jest klauzula obowiązkowe, co jak wywnioskowałem z aukcji jest chyba istotne. Bilet" w trochę lepszym stanie, widoczne jedno zagięcie przez środek. ENo 4558826".Proszę o pomoc.pozdrawiam-sigismundus
sigismundus Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 Dzięki, świetna strona, ale wydaje mi się, że niektóre ceny są nie do osiągnięcia na polskim rynku. Muszę się zagłębić w temat. Interesują mnie również podobne strony o banknotach niemieckich i rosyjskich. pozdrawiam-sigismundus
RYSIEK-SANOK Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 sigismundus kolekcjonujesz banknoty czy chcesz je sprzedac?sam poszukuje stron o rosyjskich i niemieckich banknotach ale niestety nie dotarlem do zadnych.ma klolekcje banknotów polskich z lat 1916-1993,choc nie wszystkie,brakuje do pelnego stanu okolo 30 banknotów ale z czasem sie uzupelni,to samo sie tyczy niemieckich ale nie mam stronki aby dowiedziec sie jakie i w jakim roku wyszly aby uzupelnic kolekcje,pozdrawiam
Shiver Napisano 15 Lipiec 2007 Napisano 15 Lipiec 2007 Ceny na tej stronie są cenami katalogowymi co, jak wiadomo, często ma sie zupełne nijak do rzeczywistości.Banknoty Rosji: http://www.banknotyrosji.republika.pl/index2.html
sigismundus Napisano 15 Lipiec 2007 Autor Napisano 15 Lipiec 2007 Jestem laikiem w tej dziedzinie. Interesuję się historią i starociami, ale to mój pierwszy kontakt z numizmatyką. Jak pisałem banknoty dostałem wczoraj. Mam 52 rodzaje: polskie, niemieckie, rosyjskie i 1 austrowęgierską koronę, niektóre powtarzają się. Większość jest raczej popularna, choć jest parę ciekawostek jak w tym wątku. Z bardziej wartościowych banknotów mam także 1000 marek polskich z 1919 r. Jak na razie nie jestem zainteresowany sprzedażą, chyba, że nadwyżki, tzn. tych, które się powtarzają. Nie jest to jednak takie proste, gdyż w pewnym sensie każdy banknot jest unikatowy :) Muszę zgłębić jeszcze temat.
RYSIEK-SANOK Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 Shiver dzieki za strone z ruskimi banknotami,jak masz jeszcze podobne to wpisuj,pozdrawiam
RYSIEK-SANOK Napisano 16 Lipiec 2007 Napisano 16 Lipiec 2007 sigismundus-co sie tyczy banknotu 500zl. z 1944r.to jezeli ma klauzule tak jak napisales obowiazkowe" to jest to banknot z drugiej serii,pierwsza nosila klauzule obowiazkowym".
sigismundus Napisano 17 Lipiec 2007 Autor Napisano 17 Lipiec 2007 Wiem :) dzięki. Domyślam się, że mój jest bardziej popularny?
RYSIEK-SANOK Napisano 18 Lipiec 2007 Napisano 18 Lipiec 2007 jeden i drugi ma swoja wartos i jezeli chodzi o banknoty 500zl.z 1944r. to jest popyt na obydwie serie,cena zalezy od stanu banknotu i numeru seri,bilety zdawkowe sa w cennie,ale tez zalezy od stanu i numeru banknotu i jezeli zamierzasz kolekcjonowac to poczatek masz niezly,pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.