Skocz do zawartości

UKRYTE UZBROJENIE

Gość SPTST

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję informacji na temat sprzętu do poszukiwań na głębokości ok 4m. Z zeznania świadka wydarzeń w sierpniu 1939r. z jednej z polskich fabryk zbrojeniowych masowo wywożono części uzbrojenia do starego kamieniołomu a następnie zasypano i posadzono las. Dziś należy przeprowadzić rozpoznanie na obszarze ok 2 ha w celu precyzyjnej lokalizacji ukrytych przedmiotów. Nie jestem znawcą sprzętu do poszukiwań stąd prośba o podpowiedź czym należy szukać i kto to może zrobić?
Napisano
Jeśli jest tak jak piszesz i leży to na głębokości ok 4m to wydaje mi sie że tylko wykrywacz ramowy rozwiązuje sprawę ,inną kwestja jest to czy bedzie godne wysiłku wykopanie 4m głebokości dołu ,przedzierajac sie przez korzenie i kamienie i na koniec znajdując np troche pordzewiałego pogietego żelastwa niewiadomego przeznaczenia i pochodzenia ,pomijam tu juz kwestję obłaskawienia sobie leśniczego lub innego strażnika przyrody
  • 2 years later...
Napisano
Sprawa poszukiwania wspomnianego uzbrojenia nadal aktualna. Przeprowqadzono badania magnetolelektryczne, które potwierdzają istnienie materiałów wykonanych ze stali. Nie jest to jednak miejsce wskazane przez świadka lecz oddalone od tamtego o kilkadziesiąt (może 100) metrów. W najbliższych dniach będę rozmawiał z innym świadkiem, który podobno coś" wie na ten temat.
Myślę, że konieczna będzie weryfikacja lokalizacji innymi metodami, gdyż przeprowadzenie procedury prowadzącej do rozkopania lasu będzie wymagało mocnych argumentów. Wg świadka ukrywano części do armat przed tem były one konserwowane rozgrzanym smarem.
Napisano
podziwiam twoja wytrwałość ,odnależć post sprzed 2 lat.
Skoro coś tam w ziemi(skałach)siedzi to chyba warto pokopać
najpierw sondażowo i nie robić z tego rozgłosu ,bo jak się władze dowiedzą to mało że nie będziesz mógł tam kopać to jeszcze możesz mieć niespodziewaną wizytę w domu.
Życzę Ci abyć nie kopał nadaremnie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie