Skocz do zawartości

pytanie podprogowe

Gość Mick1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie pytanie - kiedys ludzie pchali co sie dalo pod progi (mialo przyniesc szczescie czy cos w tym stylu)
Czy macie jakies spostrzezenia na ten temat? czy ktos sie zajmowal szukaniem tam?
pytam z ciekawosci
Napisano
kiedyś podczas remontu u babci znalazłem pod podłogą mnóstwo fantów pochowanych i kilka monet co między deski niemcowi wpadło(chałupa poniemiecka). Jak zmykali w 1945 to pod podłogę upychali co się da , resztę zakopywali , do dziupli na sadzie powpychali a co do progów to nie szukałem , zwyczaj to chyba stary , słowiański ale może w 19 wieku jeszcze praktykowany
Napisano
Jak dobrze pamiętam, to należało tam zakopać czarną kurę, żeby uroki odczyniała. O innych rzeczach nie słyszałem. Wymieniałem kiedyś próg, ale nic tam nie było.
Napisano
U mojego dziadka jest stary dom z początku wieku . Kiedyś znaleźliśmy tam w ścianie zaschniętą kaczke i kilka innych rzeczy ukrytych najprawdopodobniej podczas wojny . Więc chyba warto sprawdzić jak masz jakieś podejrzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie